Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη σελίδα του, jodi.graphics, μετά από νέα απόπειρα αποκλεισμού από το Facebook o δημιουργός πήρε την απόφαση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «το ίδιο το Facebook είναι μια εταιρία που έχει τους στόχους της και χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να τους πετύχει. Το θέμα είναι εάν εμείς θα την βοηθήσουμε σε αυτό ή όχι».

Η ανακοίνωση του Jo Di:

Πέμπτη και φαρμακερή!
#GoodbyeFacebook

Πέμπτη απόπειρα αποκλεισμού από το Facebook και η τελευταία…

Από σήμερα Σάββατο 31 Μάρτη και στο εξής ενώ θα μπορείτε να βλέπετε την σελίδα Jo Di στο Facebook – μιας και ο αποκλεισμός δεν μου επιτρέπει καμιά αλλαγή ή τροποποίηση – εν τούτοις αυτή δεν θα ανανεώνεται. Το ιστορικό ξεκινάει από τον Γενάρη του 2018 και κλείνει όπως φαίνεται στο τέλος του Μάρτη του ίδιου χρόνου (δείτε εδώ σχετικά).

Πως έχει η ιστορία αυτή τη φορά


Μέσα σε μια στιγμή και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια άλλη ενημέρωση με κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα στην σελίδα. Με την πρόφαση της “ασφάλειας” λόγω ύποπτων ενεργειών, ζητείται η έξτρα προστασία του λογαριασμού.

Η επόμενη οθόνη εμφανίζει μια φόρμα συμπλήρωσης του κινητού τηλεφώνου. Το αστείο είναι πως με όποια μορφή και να γράψω το κινητό που χρησιμοποιώ δεν το δέχεται και δεν εμφανίζει καμιά επόμενη οθόνη ή επιλογή άλλης επικοινωνίας.

Φυσικά αυτό θα μπορούσε να λυθεί με την αγορά ενός καρτοκινητού τηλεφώνου με άλλο νούμερο που θα χρησιμοποιηθεί εδώ – για να τεσταριστεί εάν ένας άλλος αριθμός τηλεφώνου, πλην του κανονικού μου, γίνεται δεκτός. Όμως αποφάσισα πως το τελευταίο τρίμηνο η ιστορία με το Facebook έχει καταντήσει ενοχλητική.

Δεν αμφιβάλλω πως ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής κίνησης στην σελίδα αυτή έρχεται από το Facebook αλλά αυτό – όπως και όλα τα πράγματα – μπορεί να αλλάξει. Άλλωστε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαμοιρασμό των άρθρων και των εικόνων σε όλα τα κοινωνικά μέσα.


Από την άλλη, ο επανασχεδιασμός της εικόνας του jodi.graphics που προηγήθηκε, έχει ως σκοπό να φτιαχτεί σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα το αρχείο όλων όσων δημιουργούνται με μια εύχρηστη στη λειτουργία και εύκολη στην πλοήγηση και στην εύρεση στοιχείων πλατφόρμα. Με την δυνατότητα σχολίων, αλληλεπίδρασης και διαμοιρασμού σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων στο Facebook αλλά και την χρήση των στοιχείων αυτών για άλλους σκοπούς (δείτε εδώ σχετικά) έρχεται να ταιριάξει γάντι στην κατά τα άλλα “στοχευμένη” και επιτυχημένη απόπειρα λογοκρισίας. Όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές, το ίδιο το Facebook είναι μια εταιρία που έχει τους στόχους της και χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να τους πετύχει. Το θέμα είναι εάν εμείς θα την βοηθήσουμε σε αυτό ή όχι.

#GoodbyeFacebook

Jo Di στο Twitter @jodigraphics15

 

Συνέντευξη του Jo Di στο 3point magazine:

Jo Di : «Η ελευθερία τίθεται υπό αμφισβήτηση στο διαδίκτυο αλλά και έξω από αυτό»

Σχόλια

X