Από την πλατεία ακούγονταν οι πάνκιδες. Έχει μπει άνοιξη και τα Εξάρχεια ξεχειλίζουν από ζωή. Λίγα μέτρα πιο πέρα, Μπόταση και Σολωμού όμως είχε παρουσίαση βιβλίου στη Locomotiva. Το μαγαζί που κινείται σε vintage και alternative ρυθμούς, όπως αυτοσυστήνεται, όπως κι επιβεβαιώσαμε, αλλά και μάθαμε ότι παίζει εκεί ο  frontman των Last Drive, Aλέξης Καλοφωλιάς.

«Αγριάλιτι», ο τίτλος του βιβλίου από τον Βαγγέλη Γαροφάλλου, με τον υπότιτλο «παίξε κι εσύ» μέσα σε τηλεοπτική οθόνη. «Διάβασέ το έχει πλάκα» μου είπαν. Κι είδα πολύ κόσμο χαμογελαστό την ώρα που διάβαζαν αποσπάσματα οι καλεσμένοι του συγγραφέα, Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου, μουσικός), Μάριος Καραναστάσης (μουσικός) και Θέμος Ρίζος (δημοσιογράφος, μουσικός).

«Χιουμοριστικά, σατιρικά κείμενα μακριά από το επιτηδευμένο ύφος», ήταν τα λόγια της Στέλλας Καραμπακάκη από το «Πολύτροπον», που άνοιξαν την παρουσίαση και οι συνομιλητές στο πάνελ έδειχναν να συμφωνούν. Ανάμεσα τους ο Βαγγέλης, σεμνός και φανερά αμήχανος λίγα λεπτά πριν μιλήσει για το δικό του έργο, συνέδεε τη μία ομιλία με την άλλη, σκορπίζοντας γέλιο στην Locomotiva με τα μικρά του σαρκαστικά σχόλια .

Ο Α. Καπράνος πήρε τη σκυτάλη. «Αυτιά λαγού, οργή θεού», η επιλογή του από τα διηγήματα και πολλοί είπαν ότι ήταν το αγαπημένο, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι αξίζει να τα διαβάσεις όλα. Στα Εξάρχεια του ριζοσπαστισμού και με background τα αλλοπρόσαλλα riffs από τους πανκιδες, αναρωτήθηκε, αφού πρώτα στάθηκε στον πολυσυζητημένο τελευταία εκτσογλανισμό της πολιτικής, «τί θα ήταν η λογοτεχνία χωρίς τα τσογλάνια της;», αναφερόμενος στους «ήρωες» του Β. Γαροφάλλου. Τόνισε ακόμα ότι είναι χαρούμενος που προτείνει το βιβλίο, καθώς έρχεται να προστεθεί στην όχθη εκείνων που διαφοροποιούνται από «την ξενόφερτη κανονικότητα».

Οι εικόνες από γειτονιές της Αθήνας, ένα άτυπο οδοιπορικό στα καλά και τα κακά της πόλης, έγινε σημείο αναφοράς από τον Μ. Καραναστάση, ο οποίος στάθηκε στον «απλό και οικείο λόγο» του Β. Γαροφάλλου, που είναι «κατανοητός για όλους». «Οι ιστορίες του Βαγγέλη μας δείχνουν εικόνες από την καθημερινότητά μας, διακωμωδώντας έννοιες όπως ο έρωτας, ο θάνατος κι η θρησκεία», ανέφερε.

Ένα βιβλίο προσιτό, αλλά κι ένας άνθρωπος ευχάριστος.»Τον Βαγγέλη τον γνωρίζω  6 χρόνια, γιατί τότε διάβασα το πρώτο του βιβλίο, 6 μήνες γιατί από τότε γράφει στο thefrog.gr, αλλά και μια μέρα, γιατί χτες τον γνώρισα», είπε ο Θ. Ρίζος που έκανε τον κόσμο να λυθεί ξανά στα γέλια, όταν εξήγησε «γιατί ο Β. Γαροφάλλου γράφει τέτοιες ιστορίες καταστροφής από το αλκοόλ» – «χτες βγήκαμε μαζί και κατάλαβα».

Τον επίλογο έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας. Ευχαρίστησε τον κόσμο που τον στήριξε, αλλά και τους «ήρωες του», μιας και τα διηγήματα δεν έχουν βασίζονται μονάχα στη φαντασία, αλλά και σ’ αληθινά γεγονότα. Ακολούθησαν οι καθιερωμένες υπογραφές.

Σχόλια

X