Τον πρώτο τον μάθαμε στις αρχές των ‘00s, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα το συγκρότημα Ανοιχτή Θάλασσα. Ο δεύτερος, βρίσκεται στα μουσικά πράγματα πάνω από μια δεκαετία, έκανε το μεγάλο «μπαμ» με το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ πέρυσι. Ας πάμε και στα κορίτσια της παρέας: Τη… νότια, που μας «απασχολεί» με τις μουσικές της από το 2008 περίπου και τη… βόρεια, τη μικρότερη της παρέας που οι μουσικές της σε μεγάλο βαθμό έχουν ρίζες βαλκανικές.

Οι προαναφερθέντες δεν είναι άλλοι από το Βαγγέλη Μαρκαντώνη, τον Ηλία Βαμβακούση, τη Joanna Drigo και την Αγάπη Διαγγελάκη. Οι τέσσερις τους θα είναι από σήμερα και κάθε Παρασκευή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (στην UpStage) στήνοντας μια… πρωτότυπη παρτίδα πρέφας. Ενόψει της αποψινής τους πρεμιέρας, το 3pointmagazine συνομίλησε με τον Ηλία Βαμβακούση.

Prefa1

Πρώτη απορία φυσικά δεν ήταν άλλη από το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του σμιξίματος, στο οποίο συνυπάρχουν καλλιτέχνες όμοιοι, αλλά αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Η ιδέα ήταν του Άγγελου Σφακιανάκη, για ένα live στο Γυάλινο με δυο γυναίκες και δυο άντρες, όπως μας λέει ο Ηλίας, ο οποίος ήδη από το καλοκαίρι συζητούσε για κοινές εμφανίσεις με τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Έτσι, προστέθηκαν στην παρέα η Joanna Drigo και η Αγάπη Διαγγελάκη και… η τράπουλα άρχισε να ανακατεύεται, όπως «ανακατεύτηκαν» και οι μουσικές τους.

Τέσσερις φωνές, τρεις κιθάρες, διάφορα κρουστά κι έγχορδα κι ένα μπάσο… μπαλαντέρ (Βίκτωρας Κουλουμπής). Το μυστικό, σύμφωνα με τον Ηλία, κρύβεται στο γεγονός πως ο καθένας έχει αναλάβει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα: «Τα ακουστικά όργανα από τη μία δίνουν ένα φολκ, πότε δυτικό πότε ανατολίτικο, ηχόχρωμα και από την άλλη τα ηλεκτρικά όργανα δίνουν τη «βρωμιά». Ο συνδυασμός π.χ. μπεντίρ, λάφτας και ηλεκτρικής κιθάρας έχει μια συνδυαστική δύναμη που δε θα περίμενε κανείς να ακούσει». Για τους ίδιους, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία σε αυτή τη συνεργασία είναι ότι ο καθένας έχει κρατήσει τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν προσθέτοντας στοιχεία και από τους άλλους.

Prefa2

Φυσικά, όσοι βρεθούν τα βράδια της Παρασκευής στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, εκτός από τις μουσικές των τεσσάρων καλλιτεχνών, θα ακούσουν και πλήθος διασκευών. Τι διασκευές; «Εκτός από τις διασκευές που κάναμε στα δικά μας τραγούδια, αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο να διασκευάσουμε τραγούδια “έκπληξη”. Ισπανόφωνα, ελληνικά, αλλά ακόμα και την πολύ mainstream pop σκηνή». Μία από τις διασκευές την ακούτε παρακάτω, στο Μην το Ψάχνεις, Δεν Πειράζει του Δήμου Μούτση, από τις πρόβες των παιδιών.

Γι΄ αυτό λοιπόν, ο Ηλίας Βαμβακούσης μας προτρέπει να πάμε έτοιμοι για να «γκρουβάρουμε» όλοι μαζί, αλλά και να έρθουμε πιο κοντά με τους καλλιτέχνες και μεταξύ μας, όταν θα είναι μόνοι τους με μια κιθάρα στη σκηνή. Οι ίδιοι, μας λέει, θα είναι έτοιμοι για ό,τι άλλο προκύψει…

Prefa4

Φέρονται ανοιχτοί αν προκύψει ενδεχόμενο να μεταφερθεί η «τσόχα» τους και αλλού, εντός ή εκτός Αθηνών, ενώ πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, μιλήσαμε λίγο για το μέλλον τους στη δισκογραφία: «Ο Βαγγέλης είναι στα τελειώματα του επόμενου προσωπικού του δίσκου, εγώ ξεκινάω ηχογραφήσεις τώρα για τον επόμενο προσωπικό μου δίσκο, η Joanna ετοιμάζει έδαφος και η Αγάπη απ’ όσο ξέρω κάτι σκαρώνει».

Υπενθυμίζουμε: Τους Πρέφα τους βρίσκετε από σήμερα και κάθε Παρασκευή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ώρα έναρξης 22:00. Περισσότερα εδώ.

Σχόλια

X