Χαζεύοντας στα «ιντερνέτς» το μάτι μου έπεσε στο δελτίο τύπου μιας έκθεσης «εικαστικού και χρηστικού αντικειμένου». Διάρκεια: 24 Μαΐου – 5 Ιουνίου. Χώρος: Bord de l’eau Design Factory.

Η επιμέλεια είναι της ομάδας design 2L (tool) lab, η οποία δημιουργήθηκε το 2012 από τις Ελευθερία Μαυρίδου και Ελένη Θεοδωρίδου, αρχιτέκτονες.

Όπως μας λένε οι ίδιες, το 2L lab δημιουργήθηκε από τον «κοινό ενθουσιασμό μας για πειραματισμό πάνω στον σχεδιασμό αντικειμένων και τη δημιουργική σύνθεση». Στην έκθεση «Που» παρουσιάζεται το νέο project της ομάδας, μαζί με κρεμάστρες από το πρώτο τους εγχείρημα, «giveAhang». Εισερχόμενος στο χώρο της έκθεσης, αυτό που τραβά κατευθείαν την προσοχή είναι το κύριο στοιχείο και βασικό συστατικό του project, το φως.

Φωτιστικά διαμορφωμένα με τρόπο τέτοιο ώστε να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ζωή, αναπνέουν, κινούνται. Κάθε αντικείμενο της έκθεσης παίρνει μορφή και γίνεται ένας χαρακτήρας, παριστά τη φύση και το σκοπό του, διατηρώντας παράλληλα και τη χρηστική του αξία. Όσον αφορά τις ιστορίες που συνθέτονται μπροστά μας, οι δημιουργοί μας είπαν: «Ο σχεδιασμός τους [των φωτιστικών] προέκυψε από μορφές που φαίνεται να ψάχνουν και να εστιάζουν. Αναλόγως με την τοποθέτησή τους στον χώρο μπορεί να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ιστορία».

Πράγματι, κυκλοφορώντας στο χώρο της έκθεσης ένιωθες να σε πλησιάζει κάποιος, και κάποιος άλλος να απομακρύνεται, να έρχεσαι σε επαφή με κάποιον άλλο χαρακτήρα, ή να αποφεύγεις έναν άλλο. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν τα αντικείμενα της έκθεσης έδινε ένα συν ακόμη στην όλη προσπάθεια του 2L lab.

Φυσικά, μιλάμε για ένα είδος τέχνης… δύσκολο, ειδικά στην Ελλάδα «της κρίσης». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο, ιδίως όταν ο σχεδιασμός των αντικειμένων συνοδεύεται από πρωτοτυπία και ιδιαίτερη ταυτότητα, όπως μας λένε οι δυο καλλιτέχνιδες. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλους τομείς, ήταν σχετικά εύκολη η εξεύρεση χώρου για να φιλοξενήσει την έκθεση. Όπως μας τόνισαν, «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή σε νέους καλλιτέχνες. Υπάρχουν άνθρωποι και χώροι που συμβάλλουν στην ανάδειξη των έργων τους».

Εξάλλου και ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, ένα εργαστήρι το οποίο στεγάζει τις δημιουργίες νέων καλλιτεχνών στο κέντρο της πόλης. Στον επίλογο της η κουβέντα μας οδηγήθηκε στην τέχνη γενικότερα, όπου οι δημιουργοί μας είπαν πως «Μέσω της τέχνης η έκφραση, η δημιουργικότητα, ο προβληματισμός, η επικοινωνία, η διαδικασία σκέψης δημιουργούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης».
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Που» έγιναν το περασμένο Σάββατο, ενώ διαρκεί μέχρι τις 5 Ιουνίου. Το Bord de l’eau Design Factory βρίσκεται στην Εγνατίας 45, εντός της εμπορικής στοάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της ομάδας και στο 2310 520911.

Σχόλια

X