Φωτογραφίες: Λάμπρος Παπαευθυμίου

Tο βράδυ της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2017 έλαβε χώρα στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, η τελετή έναρξης για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα φώτα έσβησαν, και η τελετή έναρξης ξεκίνησε με ένα σύντομο βίντεο του Σάλβα Μουνιόθ, Θεσσαλονίκη: Ταξίδι στον Χρόνο, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν εμφανίστηκε στη σκηνή ο Νίκος Δημηνάκης με το σαξόφωνό του δίνοντας μια ολιγόλεπτη μουσική παράσταση beatbox και πνευστού, η οποία ήταν εκπληκτική. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο ίδιος συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με την ταινία Beatbox και Αερόφωνα της Τζίνας Γεωργιάδου.

Την τελετή έναρξης παρουσίασαν η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ και ο Διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Όπως ανέφεραν φέτος, στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν 213 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους και τα 64 από αυτά είναι ελληνικά. Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον πόλεμο, τον έρωτα και την ελπίδα που διαφαίνεται στο σκοτάδι μας. Για την μνήμη, την ιστορία, το περιβάλλον, τον ρυθμό της μουσικής, το πάθος των τεχνών και την μαγεία του κινηματογράφου γενικότερα.

Τέλος, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης έκανε και μια αναφορά στο φαγητό, μιας και όπως είπε η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των γεύσεων, και αναφέρθηκε στον γαστρονομικό διαγωνισμό που θα γίνει στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ.

Ύστερα από ένα θερμό χειροκρότημα τα φώτα έσβησαν και ξεκίνησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Oι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ! : Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική, του Πολ Ντάγκντεϊλ. Στην οθόνη εμφανίζονται οι ροκ σταρς Rolling Stones, μιλώντας για μια δική τους πραγματικότητα με την οποία βλέπουν τον κόσμο. Κανείς δεν βλέπει τον κόσμο όπως εμείς, δηλώνουν.

Η περιοδεία τους ξεκινά από την Αργεντινή και στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε τις συναυλίες, τις πρόβες, το backstage και όλες τις όμορφες στιγμές τους καθώς περνούν από 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εν τω μεταξύ το ντοκιμαντέρ μας έβαλε σε μουσικό κλίμα ξεκινώντας με το αγαπημένο τραγούδι των Rolling Stones, Sympathy fot the devil ενώ ακολούθησε και το Start me up. Η μουσική σε παρέσυρε τόσο που ήθελες να σηκωθείς να χορέψεις στους ρυθμούς του συγκροτήματος. Φώτα, χρώματα, rock ‘n’ roll και πάμε!

Ξεκινώντας από την Αργεντινή, όπου δικαίως τους λατρεύουν σαν θεούς, οι Αργεντίνοι είναι τόσο πορωμένοι με τους γερόλυκους της ροκ που τις μέρες που περιμένουν τους Stones να παίξουν, στήνουν ολόκληρη γιορτή σε μπαρ με φαγητό και ποτά και φυσικά μόνο μουσική των Rolling Stones, αφού στην Αργεντινή υπάρχουν μπαρ που παίζουν αποκλειστικά Rolling Stones! Kαι το φοβερό είναι πως η θετική ενέργεια των θαυμαστών τους περνάει και στα μέλη του συγκροτήματος που όπως εξομολογήθηκε κάθε φορά που ανεβαίνουν στη σκηνή νιώθουν όπως την πρώτη φορά που είχαν ανέβει.

Παρακολουθώντας όμως κανείς το ντοκιμαντέρ αυτό παρατηρεί πως λόγω της καταπίεσης που είχαν βιώσει όλες αυτές οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, Αργεντινή, Περού, Κολομβία, Μεξικό κλπ, χρησιμοποίησαν τη μουσική των Rolling Stones ως μια φωνή αντίστασης. Η πιο συγκινητική στιγμή όμως νομίζω ήταν το γεγονός ότι κατάφεραν να παίξουν στη Κούβα, σε μια συναυλία που ήταν δωρεάν για το κοινό και την παρακολούθησαν σχεδόν 500 χιλιάδες άνθρωποι!

Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι απλά ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, που μας φανερώνει για ποιο λόγο οι Rolling Stones στην ηλικία που βρίσκονται πλέον συνεχίζουν να έχουν ακόμα αυτή την απίστευτη ακτινοβολία των γνήσιων ροκ σταρ των 70s αλλά πολύ περισσότερο γιατί μέσα από την απίστευτη φωτογραφία του μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε αυτές τις 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής και να γνωρίσουμε την ιδιαιτερότητα του κάθε πολιτισμού, γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα, γεννιόμαστε με τη μουσική και πεθαίνουμε με αυτή.

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε πάρτυ με το κοινό να σχολιάζει το ντοκιμαντέρ, να τραγουδά και να ψιλοχορεύει τις επιτυχίες των Rolling Stones που ακούγονταν όλο το βράδυ!

*Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου στο σινεμά Ολύμπιον, στη Πλατεία Αριστοτέλους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]