Τις τελευταίες ώρες του χρόνου, ο κόσμος κάνει τα τελευταία μπαλώματα. Τρέχει να βρει δώρα για τους δικούς του, όπως τρέχει καθημερινά για την οποιαδήποτε υποχρέωση. Έτσι και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν μας αφήσει και το 2014, στο τραίνο έβλεπες σκυθρωπά πρόσωπα και κατεβασμένα κεφάλια.

Όλα αυτά μέχρι να μπει μια παρέα, ντυμένη με αγιοβασιλιάτικα και μουσικά όργανα στα χέρια. Άλλος κρατούσε το ντέφι, άλλος την κιθάρα, άλλος το τριγωνάκι, άλλοι απλά τραγουδούσαν. Όλοι μαζί μας είπαν τα κάλαντα κι έσπασαν τη βουβαμάρα του βαγονιού. Αν ήσουν μουρτζούφλης, όπως του λόγου μου, σου έπιαναν την κουβέντα, χωρίς να ενοχλούν. Ήταν πολύ ευχάριστοι για να σ΄ενοχλήσουν.

Το μουσικό τους σχήμα, όπως μου ο Φίλιππος, φτιάχτηκε για δύο λόγους. Ο ένας η αναβίωση του εθίμου. Όχι με τη στενή προσέγγιση του όρου, αλλά «γιατί χρειαζόμαστε λιγάκι ‘τρέλα’ στη ζωή μας». Ο άλλος, η συντήρηση του Πολιτιστικού Πολυχώρου Aventura, που βρίσκεται στο Αιγάλεω (Θηβών 433). «Ένας φιλοσοφικό κέντρο, που δεν στηρίζεται οικονομικά στον δήμο ή το κράτος, στο οποίο προσφέρουμε τη φιλοσοφία, όχι με την έννοια που προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο, αλλά με στόχο να βοηθήσει τον καθένα να καλυτερέψει λίγο τη ζωή του».

Ψάχνοντας λίγο, βρήκαμε ότι γίνονται σεμινάρια Φυσικής Φιλοσοφίας και Εσωτερικής Ψυχολογίας, εκδρομές στη φύση σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, λειτουργεί καλλιτεχνικό εργαστήρι, υπάρχουν ομάδες μουσικής, θεάτρου, χορού και ομάδα ανάγνωσης για φοιτητές. «Κατά κύριο λόγο συμμετέχουν νέοι. Από φοιτητές μέχρι μεγαλύτερους».

Ο κόσμος ανταποκρινόταν θετικά στα κάλαντα. Τα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια γέμιζαν, αλλά ακόμα κι αν κάποιοι δεν τους ενίσχυαν, τα παιδιά της όμορφης αυτής παρέας το διασκέδαζαν και μας διασκέδαζαν. Ο Φίλιππος μας χάρισε και μια ευχή, λίγο πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας: «Αντί να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας, ας προσθέσουμε ζωή στα χρόνια μας!»

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Από τα 9 του κυκλοφορεί με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge. Διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς. Venceremos.

Σχετικά Άρθρα

X