Απεργία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αλυσίδα fast food McDonald’s, στη Βρετανία, καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο εστιατόρια διαμαρτύρονται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Την απεργία στηρίζει το συνδικάτο του τομέα της εστίασης της Βρετανίας, Bakers, Food and Allied Workers Union (BFAWU), και αφορά δύο εστιατόρια McDonald’s στο Κέμπριτζ και το Κρέιφορντ.

Περίπου 40 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους πολύ χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι έχουν προσληφθεί με συμβόλαια μηδενικών ωρών (Zero-Hour Contracts), γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σταθερό και εξασφαλισμένο ωράριο, ούτε μισθό καθώς επίσης και καθόλου ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μισθό τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα και περισσότερς σταθερές ώρες εργασίας.

«Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες fast food, όπως η McDonald’s, αναγκάζονται να δουλέυουν υπό κακές συνθήκες, δραστικές μειώσεις στις ώρες εργασίας, ενώ δέχονται και παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του BFAWU Ίαν Χόντσον.

Από την πλευρά της η McDonald’s απάντησε ότι η απεργία αφορά μόλις 14 άτομα και ότι έχει σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις της για νέα συμβόλαια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι εργαζόμενοί της πλέον μπορούν να επιλέγουν μεταξύ ενός «ευέλικτου συμβολαίου», ή ενός σταθερού συμβολαίου που ορίζει κατώτατο όριο εγγυημένων ωρών εργασίας.

Με παρουσία στη Βρετανία από το 1974, η αλυσίδα McDonald’s διαθέτει 1.200 εστιατόρια στη χώρα, όπου εργάζονται περίπου 85.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

X