Μετά το χτεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μάλαγα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τριφύλλι και για το πώς θα κινηθεί μέσα στη σεζόν. Κι αυτό γιατί η Μάλαγα αποτελεί το πιο αξιόπιστο τεστ για τους πράσινους μέχρι τώρα κι όχι φυσικά η αρκετά χαμηλότερου επιπέδου Μάδεργουελ, που απέκλεισε η ομάδα του Φερέιρα στον πρώτο προκριματικό. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, ηττήθηκε με 2-0, σκορ που ελαχιστοποιεί έως μηδενίζει τις όποιες δυνατότητες πρόκρισής του, όμως δεν πρέπει κανείς να πέφτει από τα σύννεφα και να αρχίσει την γκρίνια. Η Μάλαγα ήρθε τέταρτη σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα του πλανήτη, έχοντας τη στήριξη αράβων επενδυτών και όσοι εν Ελλάδι έκαναν από την αρχή λόγο για αποδυνάμωσή της και ελπίδες του Παναθηναϊκού για πρόκριση, απέδειξαν για μία ακόμη φορά πόσο πίσω βρισκόμαστε σε ποδοσφαιρικό πολιτισμό.

Όαση ο Σισοκό, βαρύ φορτίο για Λάζαρο
Στα του παιχνιδιού, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά πέραν των φιλικών και των αγώνων με τη Μάδεργουελ είναι ότι ο Σισοκό αποτελεί το Α και το Ω της επιθετικής ανάπτυξης της ομάδας και όχι μόνο. Η μπάλα πάντα περνάει από τα πόδια του και μοιάζει ο μόνος ικανός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία καλή επιθετική ανάπτυξη της ομάδας. Από εκεί και πέρα, ο παίκτης που περιμένουμε να δούμε αν θα φέρει εις πέρας το βαρύ φορτίο της βοήθειας στην επιθετική ανάπτυξη, είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο μέσος του τριφυλλιού, με αυξημένες από φέτος ευθύνες θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει και (τις απαραίτητες) περισσότερες πρωτοβουλίες βοηθώντας το επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί επάξια στο νέο του ρόλο, σαφώς πιο ηγετικό και “πρωταγωνιστικό” (πλέον, είναι ο εκτελεστής των στημένων φάσεων), θα το δούμε στην πορεία… Από εκεί και πέρα, καλά στοιχεία έχει δείξει και ο νέος επιθετικός της ομάδας, Φορναρόλι, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει επιθετικά, σε αντίθεση με τον Τοτσέ, που για δέυτερη χρονιά μοιάζει να μην μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω.

Αμυντικά κενά, κάτι σαν Ολυμπιακό

Αυτά λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε από τα μέχρι στιγμής δείγματα που είχαμε λάβει από τα ματς του τριφυλλιού. Το καινούριο, όμως, που διαπιστώθηκε χτες ή που, τουλάχιστον, επιβεβαιώθηκε, είναι η αμυντική αδυναμία της ομάδας. Τα πολλά κενά στην άμυνα και οι βεβιασμένες και εξεζητημένες ενέργειες (πασούλες στην περιοχή, αντί για διώξιμο της μπάλας) έδιναν και έπαιρναν χτες για τους αμυντικούς των πρασίνων. Μοναδική εξαίρεση ο Μπουμσόνγκ, ο οποίος αποτελεί την κολώνα της άμυνας και γύρω του θα στελεχώνεται το υπόλοιπο αμυντικό μέρος του Παναθηναϊκού. Τα νέα δύο αποκτήματα του συλλόγου, Πίντο και Βελάσκες, έδειξαν λίγα πράγματα και ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν, κυρίως, δίπλα στον Μπουμσόνγκ και όχι ως αμυντικό δίδυμο οι δυο τους.

Αυτό, μάλιστα, είναι ένα κοινό που φαίνεται να έχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής, δηλαδή η αμυντική δυσλειτουργία και τα κενά στην άμυνα σε αντίθεση με τις πιο πολλές εναλλακτικές δυνατότητες από τη μέση και μπροστά. Κάτι που μπορεί στο χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα να είναι αρκετό για τους “αιώνιους” για να νικήσουν την πλειοψηφία των υπολοίπων ομάδων, όμως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (είτε “Τσάμπιονς Λινγκ” είτε “Γιουρόπα Λινγκ”) που αντιμετωπίζουν κατά βάση δυνατότερους από αυτούς, αντιπάλους , θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό θα φανεί στην πορεία.

Ηλίας Ηλιάδης

Σχόλια

X