«Πάντα με ενοχλούσε ότι ο κόσμος προσπαθούσε να ασκήσει έλεγχο πάνω στο σώμα, τη συμπεριφορά και την ταυτότητα των γυναικών. Είναι ένα είδος καταπίεσης τόσο βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, που οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν την ύπαρξή της και πόσο βάναυση μπορεί να γίνει».

Αυτά είναι τα λόγια της 26χρονης γραφίστριας από τη Βραζιλία, Carol Rossetti, η οποία με μία σειρά από καλοφτιαγμένα σκίτσα θίγει κάθε μορφή καταπίεσης και στερεότυπου, που μπορεί να δέχεται μία γυναίκα.

Το project της ξεκίνησε τον Απρίλιο, καθώς η ίδια θέλησε να εξασκήσει τη τεχνική της στη ζωγραφική, δημιουργώντας όμως «κάτι που αξίζει να ειπωθεί».  Μέσα σε λίγους μήνες τα σκίτσα της γίνονται viral, η σελίδα της στο facebook ξεπερνάει τα 80.000 like, εθελοντές μεταφράζουν τις δημιουργίες της από τα πορτογαλικά σε παραπάνω από δεκαπέντε διαφορετικές γλώσσες ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που της ζητούν να αποτυπώσει στο χαρτί μία ιστορία που αφορά τις ίδιες.

caril5

Κάθε μέρα υπόσχεται να δημοσιεύει και ένα καινούριο σκίτσο στη σελίδα της στο facebook (www.facebook.com/carolrossettidesign) ενώ η ίδια ποτέ δεν περίμενε την επιτυχία του project της και το κατά πόσο θα επηρέαζε κάποιες γυναίκες. «Πολλές με ευχαρίστησαν για το σκίτσο της «Άννας που βιάστηκε», λέγοντας μου ότι τους έδωσε δύναμη σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής τους»

Όπως δηλώνει η ίδια ο στόχος του project της είναι να δείξει με έναν μη-επιθετικό τρόπο, ότι υπάρχει ακόμη έλεγχος όσον αφορά τις επιλογές, τη συμπεριφορά ή τη σεξουαλικότητα μίας γυναίκας και να αποκαλύψει τα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη για «μειονότητες» όπως τα άτομα με αναπηρία ή τα Lgbtq άτομα.

carol1

Πολλά από τα σκίτσα της, είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή και από τις συμπεριφορές ανθρώπων του κοντινού της περιβάλλον. «Για παράδειγμα, η μητέρα μου έχει άσπρα μαλλιά, τα οποία εγώ θεωρώ υπέροχα, αλλά μέχρι και σήμερα πολλοί άνθρωποι της λένε να τα βάψει. Μπορώ να σχετιστώ με τις ιστορίες των σκίτσων μου, γιατί αφορούν  την καταπίεση κατά των γυναικών, κάτι που και εγώ νιώθω κάθε μέρα», λέει η 26χρονη γραφίστρια.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπνευστούμε από τις γυναίκες των σκίτσων της Carol Rosseti και να χαμογελάσουμε που μία ζωγραφιά αρκεί για να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές κάποιων.

carol2

carol4

carol5

carol6

carol7

carol8

carol9

Σχόλια

X