Της Emily Reynolds, μετάφραση: Μαρινίκη Κολιαράκη

Η πρόσβαση σε αναγνώσιμη ύλη μπορεί να είναι δύσκολη αν είσαι τυφλός. Ενώ το text-to-speech λογισμικό γίνεται ευρύτερα δημοφιλές, για το braille συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών της Μεγάλης Βρετανίας, λιγότερο από 1% από τα δύο εκατομμύρια ανθρώπων με προβλήματα όρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το ανάγλυφο σύστημα γραφής. Ενώ το text- to-speech λογισμικό μπορεί να προσφέρει αυξημένη προσβασιμότητα σε τυφλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν tablet και υπολογιστές, δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο είδος οπτικής πληροφορίας που μπορεί να αποδώσει το braille, το οποίο μπορεί να αποτυπώσει ακόμα και εικόνες. Τα πληκτρολόγια Braille είναι διαθέσιμα εδώ και κάποιο καιρό, αλλά είναι βαριά, δεν είναι φορητά και έχουν υψηλό κόστος.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan αναπτύσσουν ένα tablet braille, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει την πρόσβαση στις επιστήμες και τα μαθηματικά ευκολότερα προσβάσιμη και πιο προσιτή οικονομικά για τυφλά άτομα.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες οθόνες braille, οι οποίες χρησιμοποιούν πλαστικές ακίδες που κινούνται πάνω και κάτω με τη χρήση ενός κινητήρα, οι συσκευή αυτή χρησιμοποιεί υγρό ή αέρα για να γεμίζει φυσαλίδες οι οποίες δημιουργούν τα μοτίβα των ανάγλυφων κουκίδων, οι οποίες αποτελούν το σύστημα braille. Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε μέγεθος tablet και επομένως να είναι φορητό. Επίσης μπορεί να αναπαραστήσει πιο σύνθετες πληροφορίες από παραδοσιακές συσκευές.

Πηγή: http://www.wired.co.uk

 

Σχόλια

X