Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και του ντε φάκτο ηγέτη της, δηλαδή του Προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το αντιπολιτευτικό κίνημα που έχει ονομαστεί «Διαμαρτυρία εναντίον της Δικτατορίας» ζητάει εκλογική μεταρρύθμιση και ελευθερία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ τίθεται εναντίον της όλο και πιο αυταρχικής, όπως λέει, διακυβέρνησης του προέδρου.

«Υποστηρίζω αυτούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους μου, τη χώρα μου, εναντίον της δικτατορίας και της βίας που ασκεί αυτή η κυβέρνηση», λέει ένας εκ των διαδηλωτών, ο Ντάλιμπορ Κότσιτς.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έχουμε ελευθερία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν έχουμε ελευθερία για τους δημοσιογράφους», συμπληρώνει μια διαδηλώτρια, η Νατάσα Βράνιτς.

Τις διαδηλώσεις πυροδότησε η βίαιη επίθεση εναντίον ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης στην κεντρική Σερβία στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο κάλεσμα για τον τερματισμό της πολιτικής βίας – για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Πριν από μία εβδομάδα εκτιμάται ότι 35 έως 40.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους – αυτή τη φορά ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 50.000, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για ανάμειξη στην επίθεση εναντίον του πολιτικού που στάθηκε η αφορμή για τις διαδηλώσεις.

Έχει πει επίσης ότι είναι έτοιμος να πάει στις κάλπες – και ότι ακόμη και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτύρονταν, δεν θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας και της αντιπολίτευσης.

Ο πληθυσμός της Σερβίας είναι επτά εκατομμύρια.

Από το Βελιγράδι, ο ανταποκριτής του Euronews, Γιόργκεν Σάμσο, μεταδίδει:

«Εδώ και ένα μήνα, χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους σε εβδομαδιαίες διαδηλώσεις. Το ανοιχτό ερώτημα τώρα είναι αν το αντιπολιτευτικό κίνημα μπορεί να διατηρήσει τη δυναμικότητά του και το πιο σημαντικό, αν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε κάποιο σημείο θα αναγκαστούν να ακούσουν και να αντιδράσουν στο κάλεσμα για αλλαγή».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]