Ο Carlos Latuff αποχαιρετά τον Stephen Hawking με ένα παλαιότερο καρτούν του για το μποικοτάρισμα ακαδημαϊκού συνεδρίου στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων.

 

Το 2013, ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός αρνήθηκε την πρόσκληση σε ακαδημαϊκό συνέδριο που διοργάνωνε ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ  Σιμόν Πέρες, συμμετέχοντας στην ουσία στο επιστημονικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Ο Χόκινγκ είχε αποδεχτεί αρχικά την πρόσκληση που του απέστειλε το γραφείο του ισραηλινού προέδρου να είναι κεντρικός ομιλητής στο πέμπτο ετήσιο συνέδριο «Αντιμετωπίζοντας το Αύριο» αλλά τελικά απέσυρε τη συμμετοχή του, ακολουθώντας τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση και να συμμετέχει στο επιστημονικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Αρχικά το Πανεπιστήμιο του Cambridge είχε δικαιολογήσει την άρνηση του να συμμετάσχει στο συνέδριο επικαλούμενο λόγους υγείας. όμως ο Χόκινγκ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση με τους πολιτικούς λόγους της απόφασής του. Η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης είχε βγάλει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Βρετανός φυσικός «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε επισκεφτεί τέσσερις φορές το Ισραήλ στο παρελθόν, πιο πρόσφατα το 2006, όταν έκανε ομιλίες σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μετά από πρόσκληση της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και είχε τότε εκφράσει τη χαρά του. Αλλά το 2009, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και από τότε, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ έδειχνε να έχει σκληρύνει.

Σχόλια

X