Update 29/3/2016

Η Ευρώπη έχει χάσει οριστικά το ανθρωπιστικό της προσωπείο. Οι διεθνείς συνθήκες γίνονται κουρελόχαρτο μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική ροή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες μέρες ο στόλος του ΝΑΤΟ διέρχεται από το Αιγαίο, μια πράξη στρατιωτικοποίησης του ζητήματος εντελώς αντίθετη με τη σύμβαση της Γενεύης για την προστασία προσφύγων. Επιπλέον τα σύνορα έκλεισαν, οι ροές που δέχεται η ΠΓΔΜ έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, τα πούλμαν που μετέφεραν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη τους επιστρέφουν στην Αθήνα.

Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, δεν προσφέρει δομές υποδοχής και φαίνεται εξαιρετικά αδύναμη και αποδιοργανωμένη. Η κοινωνία από την άλλη οργανώνεται και αυτή είναι ουσιαστικά η μόνη στήριξη στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε και δεν ξέρετε πως ή που:

1. RefugeesWelcome GR

Η κοινότητα RefugeesWelcome GR έχει δημιουργήσει έναν πανελλαδικό και κυπριακό χάρτη σημείων συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες στο Google Maps. Εκεί παρατίθενται στοιχεία από διαφορετικές συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τι και πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, από τις Σέρρες μέχρι τα Χανιά. Σίγουρα κάποιο σημείο βρίσκεται κοντά σας.

 

2. Παμπειραϊκή πρωτοβουλία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών

Η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ιδρύθηκε από πολίτες και συλλογικότητες αλληλεγγύης του Πειραιά, με σκοπό το καλωσόρισμα και την υποστήριξη των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά από τα νησιά μας. Σ΄ αυτήν συμμετέχουν μέχρι στιγμής το Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο Πειραιά, το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αθήνας & Νέας Σμύρνης, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Αλληλεγγύη Πειραιά, το Λιμάνι της Αγωνίας, η Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, η Μεσοποταμία Μοσχάτου, η Αλληλεγγύη για Όλους καθώς και ενεργοί πολίτες από τον ευρύτερο Πειραιά.

Δείτε περισσότερα: Παμπειραϊκή πρωτοβουλία

Ανάγκες 29/3/2016 (ενδεικτικά, για περισσότερα ακολουθήστε το link της πρωτοβουλίας):

ANΑΓΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΥΛΗΣ Ε1

-σαμπουάν και paraplus spray για ψείρες
-κρέμες για μύκητες π.χ. canesten, travogen, daktarin κτλ.
-αντηλιακά (κυρίως για παιδιά)
-σταντ ορού
-neotigen 25 (2 – 3 συσκευασίες).
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ Ε1

Οι αλληλέγγυοι εθελοντές του Ιατρείου της πύλης Ε1 απευθύνουν έκκληση στους αλληλέγγυους πολίτες που διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητο, να δηλώσουν διαθεσιμότητα ώστε τα παιδιά, πάντα με τη συνοδεία των γονιών τους, να μεταφέρονται εσωτερικά από το ένα ιατρείο στο άλλο.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση σε όσους γνωρίζουν αραβικά και φαρσί να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους στις παραπάνω διευθύνσεις και τηλέφωνα, καθώς οι 15 εθελοντές που βοηθούν στο έργο τους αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν.

Στη δήλωση διαθεσιμότητας είναι χρήσιμο να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο, η ιδιότητα, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, το mail, καθώς και οι ημέρες και ώρες κατά τις οποίες ο αλληλέγγυος εθελοντής είναι διαθέσιμος.

Η δήλωση διαθεσιμότητας μπορεί να σταλεί:
• ηλεκτρονικά στο mail του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πειραιά: kifapirea@gmail.com ή
• της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών: ypostirixistousprosfygespireas@gmail.com
• ή τηλεφωνικά, στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πειραιά: 210-4129939 (Δευτέρα-Παρασκευή 10π.μ.-8μ.μ.) ή στο κινητό τηλέφωνο 694 3107085

 

3. Ελληνικό

Στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, όπου έχει στηθεί μια δομή για τη στήριξη των προσφύγων, βρίσκονται πάνω από 3000 πρόσφυγες. Γίνεται έκκληση για εθελοντές.

*Οδηγίες προσέγγισης στο σημείο: 

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στρίβετε στο φανάρι όπως θα πηγαίνατε να μπείτε στο παλιό αεροδρόμιο. Μπαίνοντας στο αεροδρόμιο κάνετε δεξιά συνέχεια. Υπάρχει μια πύλη, και μετά μια ταμπέλα προς Χόκεϊ.

Στο φυλάκιο της εισόδου να λέτε ότι είστε εθελοντές.

 

4. Νοταρά 26, Εξάρχεια

Η κατάληψη στέγης για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών Νοταρά 26 κάνει έκκληση για νερά, κρουασάν, κονσέρβες, χυμούς.

Η ‪#‎Notara26‬ έχει ανάγκη διερμηνείς για φαρσί, νταρί, αραβικά και ουρντού.
Μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή.

Η συνέλευση του εγχειρήματος πλέον πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 20.00.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στελέχωση βαρδιών από αλληλέγγυους.
Οι βάρδιες είναι 3ωρες (πλην της νυχτερινής) και έχουν ως εξής:
6:00-9:00
9:00-12:00
12:00-15:00
15:00-18:00
18:00-21:00
21:00-00:00
00:00-06:00
Ανεξάρτητα από τις βάρδιες μπορείτε να έρχεστε οποιαδήποτε ώρα και για όσο μπορείτε.

Έχουμε μεγάλη ανάγκη από :

ΧΥΜΟΥΣ
ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή

Δείτε περισσότερα:

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26  

 

5. Κατάληψη Δερβενίων 56- Αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες

anagkes-derv-prosf-01Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Πρωτοβουλίας στο facebook.

6. Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου

– Συλλογή ειδών για τους πρόσφυγες

zwgrafou

Ανάλογες δράσεις και χώροι υποδοχής υπάρχουν σε όλη τη χώρα και σε κάθε γειτονιά. Η σελίδα spasmenoparathyroblog.wordpress.com, έφτιαξε ένα διαδραστικό χάρτη για όλες τις δομές και τις δράσεις. Μπορεί να βρείτε κάτι κοντά σε εσάς εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]