Άγιες μέρες, Μεγάλη Παρασκευή. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στους Ιερούς Ναούς με ευλάβεια, άλλοι να εκκλησιαστούν με ευλάβεια, άλλοι να περάσουν το απόγευμά τους με ευλάβεια, άλλοι να χαζέψουν τα μπουτάκια της Ευλαμπίας με ευλάβεια- αλίμονο,τόσος κόσμος στην εκκλησία, δεν έχει και υπότιτλους η ακολουθία, να μην κάνουμε γνωριμίες- και άλλοι με άλλους, εξίσου ευλαβικούς λόγους. Κάποιοι άλλοι βέβαια προτιμούν να μείνουν στο σπίτι . Ανευλαβώς. Ή να απέχουν από τη νηστεία. Πάντα ανευλαβώς. Πόσο λεπτή είναι η γραμμή της σωτηρίας σου όταν κρέμεται από μερικές σταγόνες γάλα στον καφέ σου; Γιατί ο ευλαβής καφές δεν θα δεχόταν ποτέ να τον περιχύσεις με γάλα. Αν μπορούσε όμως, μετά χαράς θα περιέχυνε τα μπουτάκια της Ευλαμπίας. Πάντα ευλαβικά.

Το Θείο δράμα κορυφώνεται.  Το δράμα του θείου μου το ίδιο. Βλέπεις ο «θείος» μου, ο οποίος δεν χρειάζεται να είναι και θείος μου για να είναι «θείος» μου αν με εννοείτε, προβληματίζεται πολύ από την αγιότητα των ημερών. Βρίσκεται σε αυστηρή νηστεία. Δεν προλαβαίνει άλλωστε να κάνει αλλιώς. Κάθε απόγευμα περιμένει τους ψαλμούς των κεντρικών magazinο και των δελτίων.  Το καλό είναι ότι δεν είναι στην καθαρεύουσα. Θαρρείς ο απλός πιστός  θα καταφέρει επιτέλους να λύσει το μυστήριο κι επειδή είναι και 7…έχει αρκετή δουλίτσα. Το κακό είναι ότι κανείς ποτέ δεν διαπίστωσε τα ποσοστά να είναι κατανοητότερα της καθαρεύουσας.

Εντάξει, στην εκκλησία ακούει «Πρόσχομεν, Σοφία ορθή, ακούσομενη του θείου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα» και σηκώνεtαι…άλλωστε είναι αγένεια να κάθεtαι ενώ μία κυρία είναι όρθια.Αλλά σε κάτι  20% και σε κάτι 3 με 5 %,τί να κάνει;  Να σηκωθεί ή να κάτσει; Η Σοφία τί θα έκανε στην θέση του; Ίσως να έσκυβε. Πάντα ευλαβικά.

Τώρα έχει κόψει και το λάδι ο θείος και δεν τον βλέπω πολύ καλά. Ο σύντομος διάλογος μας δεν νομίζω ότι έκανε κάτι πιο ξεκάθαρο.

Τί έχεις θείε;
Περιμένω την Κυριακή παιδί μου.
Γιατί θείε; Δεν το πήρες το αρνί ;
Όχι παιδί μου. Το αρνί ήρθε μόνο του. Του είπα πως το μαντρί το δικό μας είναι καλύτερο. Διαπραγματεύεται και αναδρομικά.
Καλά του είπες του αρνιού. Και πότε θα το ετοιμάσεις θείε;
Γι’ αυτό περιμένω την Κυριακή. Θα ετοιμαστεί μόνο του. Άντε και μετά θα έχεις τις πρώτες πετσούλες!
Δεν με πείθεις θείε. Φέτος δεν γυρίζω πάλι το αρνί.
Δεν θα χρειαστεί παιδί  μου. Μόλις το αρνάκι ετοιμαστεί, το μηχανάκι θα κάνει τη δουλειά του.

Χμ…όλα στρωμένα και όλα έτοιμα! Εύκολο Πάσχα έχουμε φέτος!  Ωστόσο τον θείο τον είδα ακόμη ζαλισμένο . Οι αριθμοί σχεδόν ξεπρόβαλαν γύρω από το κεφάλι του. Εκείνο το  3% πάντως στο πνεύμα των ημερών. Σε πασχαλιάτικο χρώμα και με τον Σταυρό του μαρτυρίου πάνω του. Είμαι σίγουρος πως ενώ ο θείος προβληματιζόταν για τη Σοφία, τι θα έκανε αυτή και τί θα της έκανε αυτός αν την έβλεπε σκυμμένη, αυτό το 3% είχε την απάντηση. Θα την κλοτσούσε έξω…με μία μπότα. Πάντα ευλαβικά.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αλέξανδρος Βάκουλας

Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Ε.Κ.Π.Α. Κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, με εστίαση στο πεδίο «Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία». Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και κοινωνίας, τη σχέση τεχνολογίας και φύλου και την εφαρμοσμένη ηθική. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Σχετικά Άρθρα

X