Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος βαφτίστηκε υπερασπιστής κάποιων «φονιάδων των λαών» και ναζί, σε μία εύκολη, συμβολική αλλά βέβαια παντελώς ηλίθια και παράλογη μεταφορά στο γήπεδο του κουρασμένου διλήμματος περί Μνημονίου.

«Δεν γ@μιέστε ρε με τους φονιάδες των λαών; Τους ναζί; Έπρεπε να ήσασταν από κάνα Δίστομο όλοι εσείς που τους αγαπάτε να δούμε τί σκατά θα λέγατε τώρα…». Όχι, το σχόλιο δεν έγινε κάτω από κάποιο άρθρο του Τζήμερου που εκθειάζει τη Μέρκελ, ούτε σε φωτογραφία από συνάντηση Χαρδούβελλη – Σόιμπλε. Είναι μία από τις εκατοντάδες απαντήσεις σε ανάρτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο Facebook.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής είχε το «θράσος» να δώσει συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα της Γερμανίας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ δήλωσε «διπλά χαρούμενος» καθώς ανάμεσα στους πρωταθλητές κόσμου βρίσκονται και αρκετοί συμπαίκτες του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Αυτό τον κατέστησε αυτομάτως υποστηρικτή κάποιων «φονιάδων των λαών» και ναζί για τον μέσο Έλληνα «αντιμνημονιακό»-«φίλαθλο»-«σχολιαστή» (δυστυχώς, μόνο το «Έλληνας» δεν μπορεί να μπει σε εισαγωγικά).

Τί ειρωνεία: η εθνική ομάδα με τους περισσότερους μετανάστες ή γόνους μεταναστών στο Μουντιάλ ταυτίζεται με τους ναζί. Αλλά και να ήταν όλοι οι παίκτες των πρωταθλητών κόσμου «βέροι» Γερμανοί, τί σημασία θα είχε; Μήπως υπέγραψε ο Σβάινστάιγκερ κανένα Μνημόνιο; Ήταν ο Φίλιπ Λαμ που επέβαλε τη λιτότητα στην Ελλάδα ή ο Τόμας Μίλερ υπεύθυνος της σφαγής στο Δίστομο;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Δεν ήταν ότι μια νίκη της Αργεντινής θα βελτίωνε τη ζωή μας με οποιοδήποτε τρόπο (ούτε των Αργεντινών δεν θα βελτίωνε). Για τους περισσότερους, δεν ήταν καν ότι η παρέα του Μέσι έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο (που δεν έπαιξε, αλλά απόψεις είναι αυτές). Ήταν απλώς άλλη μία εύκολη, συμβολική αλλά βέβαια παντελώς ηλίθια και παράλογη μεταφορά στο γήπεδο του κουρασμένου διλήμματος περί Μνημονίου.

Αφού, λοιπόν, οι πρώην «Αγανακτισμένοι» επαναστάτες του πληκτρολογίου απέτυχαν να μποϊκοτάρουν πραγματικά ή έστω συμβολικά το Μουντιάλ, έσπευσαν να υποστηρίξουν την Αργεντινή επειδή οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές της εκπροσωπούν ένα έθνος χρεοκοπημένο – σαν την Ελλάδα. Για να είμαστε δίκαιοι, από την άλλη πλευρά δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις υπέρ της Γερμανίας από ανθρώπους που δεν είχαν γράψει ούτε μία αράδα για το ποδόσφαιρο στη ζωή τους μέχρι τον τελικό – αλλά ήθελαν οπωσδήποτε να εκνευρίσουν ακόμη περισσότερο το «αντιμνημονιακό» αργεντίνικο μπλοκ.

Για άλλη μία φορά αποδείξαμε ότι ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα της ζωής, όπως το ποδόσφαιρο, δεν αντέχουμε να μη διαλέγουμε πλευρές. Κυρίως όμως αναζητάμε εχθρούς, που, αν δεν γίνεται να υποφέρουν όσο εμείς, πρέπει τουλάχιστον να στερηθούν τη χαρά. Όσο αυτός ο λαός είναι τόσο μικρόψυχος, συμπόνια δεν θα βρει πουθενά.

Σχόλια

X