Τέσσερα μέλη ακροδεξιάς ομάδας συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην Αττική για τη βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017 στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πιθανόν συνεργών τους. Στο μικροσκόπιο των αρχών και οι οικίες των τεσσάρων συλληφθέντων για την ανεύρεση τυχόν ύποπτου υλικού.

Τι ανέφερε η «Εφ.Συν.» για την επίθεση του καλοκαιριού:

Επίθεση με δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Φαβέλα» στον Πειραιά, ένας χώρος με έντονη αντιφασιστική δράση, ο οποίος έχει αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ναζιστικών ομάδων.

Η τελευταία επίθεση είναι και η πιο σοβαρή, ωστόσο η γρήγορη κινητοποίηση των περιοίκων, που ξύπνησαν από τον κρότο και έσπευσαν να βοηθήσουν, είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν μόνο μικροζημιές, κυρίως στα παραθυρόφυλλα της πρόσοψης και στην εξωτερική πόρτα, ενώ στον χώρο έσπευσαν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Λίγες εβδομάδες μετά τη δημιουργία της «Φαβέλας», τον Μάρτιο, η ναζιστική ομάδα Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές ανέλαβαν την ευθύνη για ναζιστικά συνθήματα που έγραψαν στους τοίχους του κτιρίου, μεταξύ των οποίων «Ο Πειραιάς ανήκει στους εθνικιστές».

Αργότερα, μέλη της Χ.Α. της περιοχής, σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετέχουν στη συλλογικότητα, κατέβασαν το σήμα της «Φαβέλας» που είχε τοποθετηθεί ψηλά στο κτίριο.

Η ανακοίνωση της «Φαβέλας» για την επίθεση της 29ης Αυγούστου:

Τα ξημερώματα της 29ης Αυγούστου ο Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Φαβέλα δέχτηκε επίθεση με δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς από φασίστες. Σκοπός της θρασύδειλης αυτής πράξης, ήταν αφενός ο εκφοβισμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στο χώρο και αφετέρου μια γενικότερη τρομοκράτηση της γειτονιάς με στόχο να στραφεί εναντίον της Φαβέλας. Η στήριξη της γειτονιάς αποδείχθηκε ωστόσο έμπρακτα από το γεγονός ότι γείτονες έσβησαν άμεσα τη φωτιά και ειδοποίησαν την πυροσβεστική αλλά και τη συνέλευση του χώρου, που έσπευσε στο σημείο. Το αποτέλεσμα ήταν ελάχιστες φθορές στην πόρτα και τα παραθυρόφυλλα της πρόσοψης του χώρου.

Η Φαβέλα, ως χώρος φύσει και θέσει αντιφασιστικός, στο βραχύβιο διάστημα λειτουργίας της έχει ήδη εδραιώσει τη θέση της στη τοπική κοινωνία. Αυτό που τρομοκρατεί περισσότερο τους φασίστες είναι η επιλογή μας να λειτουργούμε ανοιχτά, σε μια μονοκατοικία του Πειραιά με ανοιχτές πόρτες, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν είτε μυστικές ομάδες είτε βρίσκονται στην ασφάλεια του 8ου ορόφου δίπλα στο αστυνομικό τμήμα.

Το χρονικό σημείο της επίθεσης προφανώς δεν είναι τυχαίο. Το νεοσύστατο Κοινωνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο ,που στεγάζεται στο χώρο έχει ήδη καλέσει σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε Αθήνα και Πειραιά για έναν αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, με αποκορύφωμα την πορεία της 18ης Σεπτέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Οι φασίστες φαίνεται ότι ανησυχούν με τη κοινωνική δυναμική που αναπτύσσει αυτή η πρωτοβουλία και με σπασμωδικές κινήσεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.
Δεν θα τους περάσει. Ενάντια στη μισαλλοδοξία και τις λογικές νύχτας, η Φαβέλα και οι δομές που στεγάζει προτάσσουν την ελευθερία, την κοινωνική διάδραση και την αλληλεγγύη. Κανένας φασίστας δε θα μας φιμώσει, αντίθετα ο λόγος και η δράση μας θα οξύνεται όσο περνάει ο καιρός.

Σχόλια

X