Οι μεγάλες συναυλίες αποτελούν από μόνες τους ένα επεισοδιακό γεγονός. Χιλιάδες φανς στριμωγμένοι σε κάποιο στάδιο ,ένταση στο τέρμα, χορός φωνές ουρλιαχτά δημιουργούν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα που όλοι θα θέλαμε να βιώσουμε έστω και μία φορά στη ζωή μας. Υπάρχουν μερικές συναυλίες όμως, που ο χαρακτηρισμός επεισοδιακός είναι λίγος για να τις προσδιορίσει στο μέγιστο. Το 3pointmagazine.gr θυμάται δύο συναυλίες που έμελλε να αποτυπωθούν με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία της μουσικής!

Rolling Stones- Αθήνα 1967

Τέσσερις μόλις μέρες πριν το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα και σε μια περίοδο συναυλιακής νηνεμίας και πολιτικής αναταραχής, οι Rolling Stones πραγματοποιούν την πρώτη συναυλία τους σε ελληνικό έδαφος! Η συναυλία ορίζεται για τις 17 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι θεατές είχαν κατακλύσει το χώρο από πολύ νωρίς και ξεπερνούσαν τις10.000, με την αστυνομία να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της. Είχαν σαφείς εντολές να συλλαμβάνουν όποιον παρεκτρεπόταν, όποιος δηλαδή απλώς σηκωνόταν από τη θέση του για να χορέψει ή να χειροκροτήσει με παραπάνω ενθουσιασμό. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι.

Η συναυλία ξεκινάει και η παρέα του Mick Jagger τα δίνει όλα επί σκηνής. Πριν παίξουν το κομμάτι satisfaction, ο Jagger έχει την έμπνευση να ρίξει στο κοινό κόκκινα γαρύφαλλα. Ανέθεσε στον μάνατζερ του να ράνει το κοινό με τα λουλούδια και κάπου εκεί ήταν και η αρχή του τέλους για την συναυλία και της ειρηνικής ατμόσφαιρας!

Η πράξη θεωρήθηκε επαναστατική από την αστυνομία καθώς τα γαρύφαλλα αποτελούσαν το διεθνές σύμβολο του κομμουνισμού! Ο γενικός διακόπτης κλείνει με εντολή των δυνάμεων καταστολής και οι αστυνομικοί αφού ξυλοκοπήσουν το μάνατζερ του συγκροτήματος, κάνουν τα ίδια και χειρότερα στο κοινό. Σκηνές βίας εξελίσσονται στο γήπεδο σε πλήρες σκοτάδι , η συναυλία δεν τελειώνει ποτέ και το συγκρότημα φυγαδεύεται. Οι θεατές , αργότερα συγκρότησαν πορεία με το σύνθημα Τσιλιχρήστο (ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας) παραιτήσου!», να δονεί την ατμόσφαιρα!

Black Sabbath-1982 Iowa

Αφήνοντας πίσω τους Rolling Stones και την Αθήνα περνάμε σε ένα ακόμη ιστορικό συγκρότημα, και μία πόλη που με την πρώτη μοναχά ματιά κρίνεται μακρινή και αδιάφορη. O frontman του συγκροτήματος εξάλλου, Ozzy Osbourne γνωστός για την εκκεντρική του συμπεριφορά κατορθώνει να μεταμορφώσει κάθε πόλη που βρίσκεται σε πόλη-σύμβολο. Eκείνη η συναυλία πριν 30χρόνια , έμελλε να τον καταξιώσει στο πάνθεον των ιδιαίτερων προσωπικοτήτων της μουσικής βιομηχανίας.

Ένας καλλιτέχνης που συνήθιζε να πετάει στο κοινό, όχι γαρύφαλλα αλλά εντόσθια ζώων, θα ερχόταν η στιγμή που κάποιος θαυμαστής του θα έπαιρνε το.. αίμα του πίσω, έστω και άθελα του. Ένας fan λοιπόν εκστασιασμένος από την μουσική , πετάει στην σκηνή μία νυχτερίδα. Ο Οzzy δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεκμετάλλευτη και νομίζοντας ότι είναι πλαστικό παιχνίδι, την δαγκώνει το κεφάλι. Μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο , όπου και του παρέχεται ισχυρή αντιβίωση.

Το περιστατικό αυτό δημιούργησε ένα μύθο γύρω από το πρόσωπο του. Για πολλά χρόνια πλανάται το ερώτημα αν όντως αγνοούσε ότι η νυχτερίδα ήταν αληθινή και όχι πλαστικό παιχνίδι. Ο ίδιος ,αφού άφησε το μύθο άλλοτε να παραποιείται και άλλοτε να διογκώνεται, χρόνια μετά περιγράφει το περιστατικό ως πολύ τρομακτικό και οδυνηρό καθώς η νυχτερίδα αφήνει τη χειρότερη γεύση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί!

Σχόλια

X