Τη σύλληψη θεραπευόμενης της ομάδας επανένταξης του «18 Άνω»  κατήγγειλε το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω που ζητά την άμεση απελευθέρωσή της, καθώς συνελήφθη για αδικήματα που είχε διαπράξει όταν ήταν ακόμα σε χρήση.

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω, άλλο ένα μέλος της κοινωνικής επανένταξης του 18 ΑΝΩ, η Ευαγγελία Γ. οδηγήθηκε την Παρασκευή 16/2 στο κρατητήριο και μετά τρεις μέρες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όταν πήγε να δώσει στο αστυνομικό τμήμα το παρών, όπως κάθε μήνα, και εκεί οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένταλμα (για κλοπές όταν ήταν στη χρήση) που η ίδια δεν γνώριζε και την συνέλαβαν.

Σύμφων με το Σωματείο, με αυτόν τον τρόπο «καταστρατηγείται από τις ίδιες Αρχές ο θεσμοθετημένος και νομικά θεραπευτικός κανόνας ότι η θεραπεία απεξάρτησης δεν επιτρέπεται να διακόπτεται για κανένα λόγο. Εδώ, όχι μόνο διακόπηκε, αλλά είχε και σαν κατάληξη τη φυλακή».

Στο πλευρό της θεραπευόμενης Ευαγγελίας Γ. και τους αγώνα της για απεξάρτηση στέκεται και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καταγγέλλοντας την αναλγησία και τη γραφειοκρατία των αρχών που  θεωρούν ως μόνο μέσο, πρόσφορο για την κοινωνική επανένταξη, τη φυλακή και ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να συνδράμει ουσιαστικά τους ανθρώπους που κάνουν αγώνα για να ξαναβρούν τη ζωή τους, αντί να τους κρατάει πίσω από τα κάγκελα για να τους “σωφρονίσει”.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω:

Το 18 ΑΝΩ στις φυλακές Κορυδαλλού Άλλο ένα μέλος της κοινωνικής επανένταξης του 18 ΑΝΩ, η Ευαγγελία Γ. οδηγήθηκε την Παρασκευή 16/2/2018 στο κρατητήριο και μετά τρεις μέρες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όταν πήγε να δώσει στο αστυνομικό τμήμα το παρών, όπως κάθε μήνα, και εκεί οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένταλμα (για κλοπές όταν ήταν στη χρήση) που η ίδια δεν γνώριζε και την συνέλαβαν.

Έτσι καταστρατηγείται από τις ίδιες Αρχές ο θεσμοθετημένος και νομικά θεραπευτικός κανόνας ότι η θεραπεία απεξάρτησης δεν επιτρέπεται να διακόπτεται για κανένα λόγο. Εδώ, όχι μόνο διακόπηκε, αλλά είχε και σαν κατάληξη τη φυλακή.

Στην εποχή μας που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην εξάρτηση και στη φυλακή, η απόφαση φυλάκισης μιας νέας γυναίκας, που πήρε την απόφαση να απεξαρτηθεί και έφτασε στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης μετρώντας 370 μέρες καθαρή από όλες τις ουσίες αποκτά ακόμα πιο δραματικό χαρακτήρα.

-Γιατί οι ψυχοπιεστικές συνθήκες της φυλακής εκθέτουν στον κίνδυνο υποτροπής.

-Γιατί στους εξαρτημένους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα περνά το μήνυμα ότι είναι μάταιο να προσπαθήσουν αφού έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη φυλακή.

-Γιατί σκοτώνει την ελπίδα στους απεξαρτημένους που καλούνται να ενταχθούν σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι η θέση τους, ακόμα και όταν δεν κάνουν χρήση, είναι στη φυλακή.

Το σωματείο υποστήριξης του 18 ΑΝΩ και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ απαιτούν: την άμεση απελευθέρωση της Ευαγγελίας και ζητούν να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος

Κατερίνα Μάτσα

Σχόλια

X