Όταν ήμασταν μικρότεροι, τις γιορτινές μέρες αναγκαζόμασταν να τρώμε φαγητά που δεν μας αρέσουν και πολύ, όπως όσπρια. Έτσι μπαίνεις στο νόημα της νηστείας…  Το «μαρτύριο» γλύκαινε η σκέψη ότι μετά θα ακολουθούσε το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό και ότι θα έδειχνες στους φίλους τη «σούπερ ντούπερ» λαμπάδα όταν θα έφτανε η ώρα να πας εκκλησία.

Ας παραδεχτούμε ότι ο λόγος που θέλαμε τη λαμπάδα αφορούσε τα παιχνίδια που είχε μαζί. Το κερί με το φιόγκο κι ό,τι άλλο περιττό ήταν τοποθετημένο πάνω της δεν ενδιέφεραν κανέναν. Τα περισσότερα «δώρα» τα έβρισκες βέβαια ξανά μετά τις γιορτές κι εκτός των πασχαλινών προσφορών. Ήταν όμως τόσο  ελκυστικά στα μάτια μας που τα θέλαμε τώρα – αμέσως, ακόμα κι αν γνωρίζαμε ότι μετά από λίγες μέρες θα πεταχτούν σε καμιά ντουλάπα ή σε κανένα συρτάρι με τελικό προορισμό την αποθήκη….

Τώρα τα παιχνιδάδικα  είναι γεμάτα, με θείους, νονούς και λοιπούς συγγενείς που πασχίζουν ώστε να επιλέξουν την «εκλεκτή λαμπάδα», καθώς οι παραδόσεις δύσκολα αλλάζουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια δώρα που μπορείς να κάνεις σε ένα παιδί που θα αντέξουν στο χρόνο και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

Ενώ έτρεχα να προλάβω το λεωφορείο, είδα έξω από ένα σπίτι παρατημένο ένα κουτί  ακουστικής κιθάρας. Πάνω του ήταν ακουμπισμένο ένα χαρτί με ευχές. Το κουτί ήταν άδειο και μάλλον δεν είχε πεταχτεί, αλλά είχε βρεθεί εκεί καθώς φύσαγε πολύ. Η επιλογή του δώρου δεν ταιριάζει με τις προτάσεις των διαφημίσεων. Δεν είναι συνηθισμένη και είχε ρίσκο, καθώς στα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο τί δώρο πήραν και τα άλλα παιδιά..

kithara

Αν είχα μικρό ανιψιό ή ανιψιά παρόμοιο δώρο θα έκανα κι εγώ. Κάτι που θα τους εξιτάρει τη φαντασία και τη περιέργεια, που θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν κόσμους που δε είναι σε βιντεοπαιχνίδια. Τα καλύτερα και πιο χρήσιμα δώρα είναι τα πιο απλά, αυτά που δεν τα φθείρει το πέρασμα του χρόνου.

Η μικρή Τζωρτζίνα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερή…

Σχόλια

X