Απέναντι από μεγάλο σκυλάδικο, επί των Πειραιώς και Ιερά Οδού, υπάρχουν στη σειρά κτίρια μιας άλλης εποχής. Τα παντζούρια, οι τριγωνικές σκεπές, παρότι μέρος τους έχει καταρρεύσει, διατηρούν μέσα σε μια πόλη γεμάτη άγχος και καυσαέριο την ανεμελιά που θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπήρχε στην Αθήνα του λιγότερου τσιμέντου.

Οι πόρτες τους είναι σφραγισμένες από τούβλα και μπετό για να μην μπαίνουν οι κατατρεγμένοι κι έτσι έχουν μείνει να κατοικούν μονάχα οι αναμνήσεις. Οι σκαλωσιές γύρω τους πάλι, δείχνουν περισσότερο εγκαταλελειμμένες από τα κτίρια. Θα ‘λεγες ότι δεν χρησιμεύουν σε απολύτως τίποτα. Αντιαισθητικές, μου έφερναν εικόνες νοσοκομείου: Διασωληνωμένο άνθρωπο σε κώμα, περιτριγυρισμένο από μηχανήματα που τον κρατούν στην ζωή, αλλά την ίδια ώρα τον ασχημαίνουν.

neoklasika peiraiws 2

Τα περισσότερα από τα πιο ωραία κτίρια της Αθήνας παραμένουν εγκαταλελειμμένα, έχουν δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Μια βόλτα μόνο στα στενά του Μεταξουργείου, είναι αρκετή για να δεις τον πλούτο που χάνεται μέρα με τη μέρα. Η φθορά από το χρόνο, στην πραγματικότητα είναι η φθορά από τις βροχές. Από αυτές όμως τις βροχές έγιναν και μεγάλα τα δέντρα που στηρίζουν τις σκαλωσιές στα νεοκλασικά της Πειραιώς. Κάνουν τη δουλειά που δεν κάνουμε. Τα κλαδιά τους στηρίζουν μαζί με τις σκαλωσιές, τον πολιτισμό. Και θα το κάνουν μέχρι να αποφασίσει η Πολιτεία ότι μοναδική της υποχρέωση απέναντι στα κτίρια ιστορικής αξίας δεν είναι να φράζει τις πόρτες, τα παράθυρα, ακόμη και τις χαραμάδες των νεοκλασικών ώστε να μην μπαίνουν άστεγοι.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει Verve, Μπαλάφα και Grunge και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X