Ήταν πριν δύο περίπου μήνες όταν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωνε για πολλοστή φορά, ότι οι φυλακές του Γκουαντάναμο αναμένεται να κλείσουν.

Όπως όμως και όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι και αυτή, τα λόγια αυτά όχι μόνο διαψεύστηκαν πανηγυρικά, αλλά οι απάνθρωπες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις φυλακές εναντίον κρατουμένων, εντείνονται, ενόψει μάλιστα Ραμαζανιού.

Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας τους. Από αυτούς, οι 45 υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση, μια επώδυνη διαδικασία όπου ένας μακρύς, λεπτός πλαστικός σωλήνας μήκους ενός περίπου μέτρου εισέρχεται από τη μύτη για να φτάσει βαθιά στον οισοφάγο.

Αρχηγοί της μουσουλμανικής κοινότητας, αλλά και ο δημοφιλής ράπερ Mos Def, γνωστός σήμερα με το όνομα Γιασίν Μπέϊ, ζητούν από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα να σταματήσει την πρακτική κατά τη διάρκεια της μηνιαίας νηστείας. Οι εκπρόσωποι μεγάλων οργανισμών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στις Η.Π.Α. πιστεύουν πως είναι λάθος να υποβάλλονται οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο σε αναγκαστική σίτιση, αλλά δείχνει ιδιαίτερη ασέβεια όταν αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Σχόλια

X