Για ακόμη μία χρονιά του Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει και παρότι φέτος το πρόγραμμα δεν είναι τόσο πλούσιο όσο άλλες χρονιές, παραμένει το σημαντικότερο Φεστιβάλ της χώρας. Εκτός από κάποιες ξένες παραγωγές, φέτος και για δεύτερη χρονιά δίνεται έμφαση σε νέους έλληνες καλλιτέχνες και έτσι έχουμε 17 σκηνοθέτες που συμμετέχουν για πρώτη φορά με δουλειά τους στο φεστιβάλ.

Κοιτάζοντας το πρόγραμμα, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε κάποιες ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές που σίγουρα θα δούμε – αν αντέξουμε οικονομικά.

kitsopoulou-polyhroniadis

Ξεκινώντας με τα πιο «mainstream» η Λένα Κιτσοπούλου θα παρουσιάσει στην Πειραιώς τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο  Γκαρθία Λόρκα. Σίγουρα θα δούμε μια τολμηρή σκηνοθεσία δεδομένου του οτι  ήδη είναι γνωστό οτι ο Νίκος Καραθάνος θα παίξει το ρόλο της μάνας.

lidel glynatsis

Ο Θέμελης Γλυνάτσης που θεωρείται ένας από τους πλεόν ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, παρουσιάζει το έργο της Ανχέλικα Λίντελ «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους». Μετά την πολύ καίρια σκηνοθεσία που έκανε στους «Δανειστές» του Στρίντμπεργκ τον χειμώνα  περιμένουμε να δούμε και την πρώτη του σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Ακόμη μία πρόταση που ξεχωρίζει είναι οι «Ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη τόσο για την επιλογή του έργου όσο και για τον θίασο ο οποίος αποτελείται από τους Γιώργο Γάλλο, Δημήτρη Ήμελλο, Αργύρη Ξάφη, Μιχάλη Τιτόπουλο κ.α.

listes siller

Aπό τις ξένες παραγωγές που φιλοξενούνται φέτος στην Αθήνα, ξεχωρίζει ο Λύκ Μποντύ ο οποίος σκηνοθετεί τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Υππέρ αλλά και η ισπανίδα Ανχέλικα Λίντελ η οποία είναι συγγραφέας, σκηνοθέτις και ερμηνεύτρια και έχει συνδεθεί με τη θεατρική πρωτοπορία.

LES FAUSSES CONFIDENCES (Luc BONDY) 2014

Τέλος, επειδή έπεσε το μάτι μας και στις υπόλοιπες τέχνες, ενδιαφέρον φάνηκαν να έχουν η πρόταση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να συνοδεύσει με ζωντανή μουσική την προβολή της ταινίας «Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν στο..σινέ Ηρώδειο, αλλά και η περφόρμανς της Μαριάννας Καβαλιεράτου. Η επι εικοσαετία συνεργάτις του Bob Wilson συνδυάζει τον χορό, τη μουσική και τα εικαστικά στο σόλο «Stations» στην Πειραιώς.

performance athens festival

Όσοι πιστοί σπέυσατε.

Περισσότερες πληροφορίες: www.greekfestival.gr/gr/program

Σχόλια

X