Εμείς επιλέγουμε να αναδείξουμε την ημέρα αυτή ως ημέρα των ιθαγενών λαών της Αμερικής και των αγώνων τους απέναντι σε κατακτητές και ιμπεριαλιστές στο χθες και στο σήμερα.

Για μερικούς η δεύτερη Δευτέρα το Οκτωβρίου είναι η ημερα του Χριστόφορου Κολόμβου, του Ιταλού εξερευνητή που πήγε στην Αμερική. Για άλλους, στο πλαίσιο της Ημέρας των Ιθαγενών λαών, είναι μια ευκαιρία να κρίνουν όσα έκανε ο Κολόμβος και να υπεθυμίσουν σε μερικούς ότι άνθρωποι ζούσαν στην Αμερική και πριν την έλευσή του.

Η Ημέρα του Κολόμβου είναι η επέτειος από την ελέυση του ιταλού εξερευνητή στο νησί που αργότερα έγινε γνωστό ως Μπαχάμες, στις 12 Οκτωβρίου 1492. Πολλοί αμερικάνοι με ιταλικές ρίζες τιμούν την κληρονομιά του Κολόμβου με παρελάσεις και φεστιβάλ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ιθαγενείς λαοί και άλλοι διαδηλώνουν ενάντια σε αυτή τη “γιορτή”, λέγοντας ότι ο Κολόμβος το μόνο που έκανε είναι κάνει σκλάβους και να σκοτώσει τους ιθαγενείς της Αμερικής. Υπάρχει λοιπόν η προσπάθεια να αναδειχθεί αυτή η μέρα ως ημέρα των ιθαγενών λαών της Αμερικής, τιμώντας τον μοναδικό πολιτισμό τους και τη συνεισφορά τους.

Mapuche Indian nad other activists take part in a rally against Columbus Day in downtown Santiago, Chile October 9, 2017. REUTERS/Pablo Sanhueza

Φέτος η Ημέρα αυτή γιορτάστηκε την περασμένη Δευτέρα στις 9 Οκτώβρη, σήμερα όμως είναι η «μαύρη» επέτειος για τους ιθαγενείς της Αμερικής, όταν ο Κολόμβος χάθηκε στο δρόμο του και δεν ανακάλυψε, όταν σφάγιασε και δεν σεβάστηκε τους λαούς που έμεναν εκεί πριν την έλευσή του.

Κάποιες κυβερνήσεις, όπως της Βενεζουέλας έχει βαφτίσει την συγκεκριμένη μέρα σε μέρα αντίστασης των ιθαγενών, ενώ περισσότερεςαπό 50 πόλεις και πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν μετονομάσει κι αυτές την Ημέρα του Κολόμβου σε Ημέρα των ιθαγενών λαών.

Ποια είναι η μία λέξη που έρχεται στο μυαλό των ιθαγενών αμερικανών όταν ακούνε το όνομα του Κολόμβου;

Διαβάστε επίσης:

Νίκη για τους ινδιάνους του Standing Rock ενάντια στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου

 

Σχόλια

X