Γυναίκες στο Kadikoy στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας διαδηλώνουν ενάντια στο νόμο που έχει φέρει στο κοινοβούλιο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) του Ερντογάν και αθωώνει τους βιαστές ανηλίκων εάν παντρευτούν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, ανδρες που έχουν κριθεί ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών βρίσκουν «παραθυράκι» ώστε να αποφύγουν την καταδίκη, αν παντρευτούν το θύμα τους. Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από οργάνωσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες,διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να ρυθμίσει μια κοινωνική πραγματικότητα, αφού χιλιάδες οικογένειες παντρεύουν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία, ενώ ο νόμος το απαγορεύει. Το ζήτημα, όμως, το οποίο υπογραμμίζουν και όσοι διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο, είναι ότι τα παιδιά θα εξαναγκάζονται σε γάμο από μικρή ηλικία, ενώ οι υπεύθυνοι κακοποίησης ανηλίκου θα βρίσκουν τρόπο να διαφύγουν της σύλληψης.

 

«Δεν μπορείτε να νομιμοποιήσετε τον βιασμό» «Κράτος βιαστή» «Οι γυναίκες δεν θα μείνουν σιωπηλές» τα συνθήματα που φωνάζουν χιλιάδες γυναίκες που διαδηλώνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

 

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και η τελική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει στην άρση της καταδίκης περίπου 3.000 ανδρών για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 18 ετών, εφόσον -όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο- η πράξη διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής» και υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα παντρευτεί το θύμα με την έγκριση της οικογένειάς του.

Σχόλια

X