Μπορεί κάποτε αυτό που συνέβαινε στον δίπλα μας να μην μας επηρέαζε. Μπορεί να μην χρειαζόταν να νοιαστούμε για τίποτα άλλο πέραν του εαυτού μας. Μπορεί η δυστυχία του γείτονα να μην μας άγγιζε. Μπορεί τα προβλήματα του κόσμου να μας άφηναν παγερά αδιάφορους. Μπορεί.

Καλώς ήρθατε στο 2012. Η κρίση έφερε πολλά πράγματα. Φτώχεια, ανεργία, πείνα, δυστυχία, αυτοκτονίες. Η λίστα είναι ατελείωτη. Έφερε ωστόσο κι ένα καλό. Το τέλος της αδιαφορίας για τον Άλλον. Πολλοί, μα σίγουρα όχι όλοι, συνειδητοποίησαν πως η περίοδος «κοιτάω την πάρτη μου» καθώς «το τάδε περιστατικό δεν με αφορά» τελείωσε.

Πλέον ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αντιδρά και αναγνωρίζει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να ζει, συνειδητοποίησε πως «αν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, το πιο πιθανό είναι το επόμενο να είναι το δικό μου». Με άλλα λόγια κατάλαβε πως δυσκολίες και έγνοιες, που κάποτε φάνταζαν μακρινοί εφιάλτες, πλέον δεν βρίσκονται δα και τόσο μακριά.

Οι άνθρωποι αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως αν δεν βοηθήσουν κάποιον σήμερα, αν δεν τον στηρίξουν σε μία άδικη απόλυση, αν δεν παλέψουν για τα δικαιώματά του, τότε ποιος θα βρεθεί δίπλα τους, όταν έρθει η σειρά τους αύριο; Γιατί αυτό το αύριο είναι σίγουρο πως θα έρθει.

Το «Δεν με αφορά» πέθανε. Πλέον, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να το πείτε, σκεφτείτε καλύτερα. Μπορεί να μην σας αφορά σήμερα ή να μην σας αφορά άμεσα, ωστόσο όταν έρθει η σειρά σας δεν θα θέλετε να ακούσετε από τα χείλη κανενός ένα ξερό και απάνθρωπο «Δεν με αφορά».

 

Kώστας Σωτηρόπουλος

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Σωτηρόπουλος

ΕλληνοΚαναδός από μητέρα, Χιλιαδιώτης (Φωκίδας) από πατέρα, ήξερε από μικρός πως θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Περισσότερο από τα άλλα παιδάκια. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό και εργάστηκε σε διάφορα αθλητικά site (balla.gr, sport.gr) προτού μεταπηδήσει στο τεχνικό κομμάτι της διαδικτυακής τηλεόρασης (livestreaming). Σπουδαιότερη εμπειρία της ζωής του, μαζί με ένα buzzer beater στην ηλικία των 8 ετών, η πρόσφατη παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, στο οποίο αποτέλεσε και ανταποκριτής του gazzetta.gr. Στο 3point κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο, πλάκα με φίλους και δημοσιογραφία χωρίς αφεντικά.

Σχετικά Άρθρα

X