«Έφτιαξα αυτό που αγόρασες αλλά δεν έχω πληρωθεί για την εργασία μου»

Όλα ξεκίνησαν όταν πελάτες των καταστημάτων Zara της Κωνσταντινούπολης βρήκαν μέσα στα ρούχα που αγόρασαν κρυμμένα ανώνυμα μηνύματα από εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και πως αυτός είναι ένας τρόπος  που ίσως σταματήσει αυτή την εκμετάλλευση.

 «Έφτιαξα αυτό που αγόρασες αλλά δεν έχω πληρωθεί για την εργασία μου» έγραφαν τα κρυμμένα μηνύματα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον κόσμο να τους στηρίξει και να βοηθήσει προκειμένου ο κολοσσός της μόδας να αναγκαστεί να τους πληρώσει. Η επικρατέστερη εκδοχή για την υπόθεση είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι εξωτερικών συνεργατών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των ενδυμάτων Zara πηγαίνουν στα καταστήματα Zara και αφήνουν τις ετικέτες μέσα στα ρούχα.

Οι ετικέτες αναγράφουν ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνταν από την εταιρία Bravo, η οποία έκλεισε αιφνιδίως και τους άφησε απλήρωτους οφείλοντάς τους μισθούς τριών μηνών και τις αποζημιώσεις. Η Inditex πάντως, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του brand Zara, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Βέβαια η εκμετάλλευση σε αυτού του είδους τις εταιρείες ρούχων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, είναι μια μάστιγα πλέον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με υπαλλήλους να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, σε κακές συνθήκες, με πολλές ώρες ορθοστασίας, υπερωρίες και εργασία ακόμα και την Κυριακή με ελάχιστη έως και μηδενική αμοιβή αναλογικά με τις ώρες εργασίας τους.

Αυτού του είδους η διαμαρτυρία που επέλεξαν οι υπάλληλοι αυτοί ίσως να είναι μια καλή αρχή ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε όλη αυτή την εκμετάλλευση που επικρατεί στον εργασιακό χώρο, ιδίως τέτοιων αλυσίδων που στοχεύουν στο μεγάλο κέρδος με χαμηλή ποιότητα και ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενούς τους.

 

 

Σχόλια

X