Οι φίλοι του λένε, ότι είχε ταλέντο να φέρνει κοντά τον κόσμο. Το θάρρος του να κοιτάξει στα μάτια τους φασίστες κι ας το πλήρωσε με τη ζωή του, έγινε ο λόγος που είδαμε στο ίδιο πάνελ τις μεγάλες προσωπικότητες της low bap και της hip hop. Ήταν ο λόγος που στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του πήγαν χιλιάδες στο Κερατσίνι για να τιμήσουν τη μνήμη του και να διαδηλώσουν ενάντια στο φασισμό.

Όταν φτάσαμε στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης, όταν η πορεία τελείωσε και ο κόσμος άφησε τα πολύχρωμα μπαλόνια, που είχαν μοιράσει οι γονείς κι οι φίλοι του, να βρουν τον Παύλο, ζήσαμε μια αξέχαστη στιγμή. Ήταν η στιγμή που η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, περισσότερο φωτεινό, περισσότερο χρωματιστό και ζωντανό, κυριάρχησε.

IMG_1043

Αν όντως αυτοί που φεύγουν μας βλέπουν από ψηλά, τότε ο Παύλος θα είδε τα φιλαράκια του, θα είδε κόσμο που τον αισθάνθηκε «δικό» του από τα τραγούδια που έγραψε γνωστός ως Killah P, ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από το θάρρος του να κοιτάξει το φασισμό στα μάτια, να τραγουδούν, να πίνουν τις μπύρες τους και να περνούν καλά όλοι μαζί. Υποθέτω ότι αυτή η εικόνα θα του άρεσε πολύ.

Θα του άρεσε επίσης το «Παύλο ψυχάρα άναψε φωτιά, να ζεσταθούν οι άστεγοι σε κάθε γειτονιά». Θα του άρεσαν πολλά συνθήματα της πορείας. Δεν έριχναν κι άλλο λάδι στη φωτιά του μίσους, ούτε ζητούσαν εκδίκηση. Ζητούσαν το τέλος του ναζισμού. Ζητούσαν ειρήνη σε όλο τον πλανήτη.

IMG_1033
Καθώς έφευγα από την πλατεία, είδα δυο φίλους του Παύλου. Μιλούσαν με τα μάτια. Ήταν μάτια γεμάτα ικανοποίηση και συγκίνηση. «Γάμησε» , είπε ο ένας στον άλλο και αγκαλιάστηκαν. Ήταν το πιο ειλικρινές «Γάμησε» που έχω ακούσει ποτέ. Κι ο ιδανικός επίλογος σε μια αξέχαστη γιορτή. Γιορτή για τη μέρα που ο φόβος πέθανε. «Ο Παύλος ζει κι είναι εδώ με μουσική».

Σχόλια

X