Η πρωτοχρονιά του 2015 βρήκε πολλές περιοχές της Ελλάδας χιονισμένες, αλλά και πάρα πολλούς άστεγους στο δρόμο ή στους θερμαινόμενους χώρους των δήμων. Βρήκε και κάποιους στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Μια πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ήδη έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Πέρασε ένας χρόνος και ένας μήνας. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2013, στη Θεσσαλονίκη, η μικρή Σάρα βρήκε θάνατο από αναθυμιάσεις που προκάλεσε το αυτοσχέδιο μαγκάλι, που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν αφού το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν κομμένο. Η άνεργη μητέρα της δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτιου. Η Σάρα διάβαζε με κερί και ζεσταινόταν με κάρβουνα. Το περιστατικό δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Λίγους μήνες νωρίτερα δύο φοιτητές στη Λάρισα έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο.

Χριστούγεννα στην Αθήνα του 2014. Μαγαζιά κλειστά. Πωλείται και ενοικιάζεται, το νέο σύνθημα της πόλης. Κάτω από τα κατεβασμένα ρολά, κουβέρτες, κουτιά, σάκοι. Άνθρωποι που κοιμούνται εκεί. Όλο και περισσότεροι σιτίζονται από τους κάδους απορριμάτων. Τα βράδια μπορείς να δεις ανθρώπους που θα μπορούσες να τους φανταστείς εργαζόμενους σε κάποιο γραφείο, να ψάχνουν στα σκουπίδια. Χριστούγεννα στην Αθήνα του 2014, όσο κι αν ο καταναλωτικός εκβιασμός επιτείνεται, η εικόνα της φτώχειας και της ανέχειας μένει στάσιμη.

Ωστόσο η πρωτοχρονιά του 2015 βρήκε την Αθήνα, πρωτεύουσα μιας χώρας ακυβέρνητης! Στις 31 Δεκεμβρίου θυροκολλήθηκε το διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου. Η έκβαση αυτή αφήνει σε εκκρεμότητα τη διευθέτηση των ανισοτήτων. Ένα δειλό χαμόγελο αρχίζει να εμφανίζεται. Μια θαυμάσια κατάσταση, μια μεγάλη ευκαιρία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν βέβαια, την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συσπειρώνεται η δυναμική των κινημάτων των τελευταίων χρόνων, από το 2011 και μετά, αλλά και η αποδοκιμασία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι πρόκειται για «το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας».

Αλήθεια υπάρχει πιο επίσημη φτώχεια από αυτή που συναντάμε κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης; Μπορεί να μας τρομάξει μια λέξη που έχει φτάσει ήδη έξω από την πόρτα μας;

Μαρινίκη Κολιαράκη

Σχόλια

X