Όσοι έχουν συχνή παρουσία σε γήπεδα θα έχουν αναρωτηθεί τουλάχιστον μία φορά για τη στάση της αστυνομίας. Αδικαιολόγητη χρήση χημικών στα τυφλά. Παιδάκια να κλαίνε και ηλικιωμένους να αγκομαχούν για κάποια αντικείμενα που πετάχτηκαν, ή για επεισόδια από μια πολύ μικρή μερίδα οπαδών. Άλλες πάλι, φορές, το ερώτημα στρέφεται προς την αντίθεση κατεύθυνση, λόγω της… περίεργης ανοχής προς συγκεκριμένες πλευρές, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και «χρεώνουν» το σύνολο των οπαδών της ομάδας που υποστηρίζουν.

Ίσως δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά οι οπαδοί του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ έχουν έναν σπάνιο αλληλοσεβασμό και μια πολύ καλή σχέση. Πέρυσι παρακολούθησαν μαζί τους αγώνες μπάσκετ των ομάδων τους τόσο στην Πυλαία, όσο και στη Νέα Σμύρνη. Στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου στην Αθήνα η αστυνομία και πάλι δεν άναψε το «πράσινο» φως για τη μετακίνησή των οπαδών του ΠΑΟΚ, παρότι οι δύο ΠΑΕ είχαν συμφωνήσει για τη διάθεση 600 εισιτηρίων. Εκείνοι βρήκαν τον τρόπο και ταξίδεψαν παρά την απαγόρευση και χωρίς να γίνει το παραμικρό. Είχαν μια πολύ καλή παρουσία, έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην αναμέτρηση και γύρισαν πίσω.  Στο τέλος της χρονιάς, μάλιστα, κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν, είχαν κάνει ξεχωριστή μνεία στη συγκεκριμένη εκδρομή.

Στο φετινό ματς της Τούμπας την Κυριακή (01/09), οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους ήταν έτοιμοι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οι ΠΑΕ συμφώνησαν στην ανταλλαγή εισιτηρίων, ενώ οι οπαδοί είχαν σκοπό να καθίσουν μαζί στις εξέδρες. Χωρίς νεκρές ζώνες, ΜΑΤ και κάγκελα, δημιουργώντας γηπεδική ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς επεισόδια. Προφανώς, η αστυνομία γνωρίζει καλά τι γίνεται στις τάξεις των οπαδών και τις ισορροπίες που υπάρχουν. Παρολα αυτά, επέλεξε να απαγορεύσει τη μετακίνηση των οπαδών του Πανιωνίου.

Με τη λογική του «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» και του «πονάει χέρι κόψει χέρι» που ενστερνίζεται η αστυνομία, η κατάσταση δεν πρόκειται να διορθωθεί ποτέ. Οι εκτός έδρας οπαδοί αποτελούν βασικό συστατικό της καλής ατμόσφαιρας και οι αρχές έχουν δείξει ότι αν θέλουν, μπορούν. Υπάρχουν τόσα και τόσα παραδείγματα να ακολουθήσουν, πλάνα, τρόποι πρόληψης. Αυτό όμως είναι το δύσκολο. Το εύκολο είναι ο καταιγισμός χημικών και οι οριζόντιες απαγορεύσεις. Ακόμα και όταν είναι ξεκάθαρο πως γίνονται απλά για να γίνουν.

Θάνος Σαρρής

Σχόλια

X