Οι Εικόνες:

Ένα χαμομήλι ξεπροβάλει ανάμεσα από μια σχισμή που αφήνει το πεζοδρόμιο. Στουρνάρη και Πατησίων ήταν, λέει ο περαστικός που του έδωσε σημασία. Τουλάχιστον ένδεκα λουλούδια. Ένα βέβαια έχει χάσει τα πέταλά του. Το χαμομήλι αντεπιτίθεται με τουλάχιστον 3 μπουμπούκια. Ανάμεσα στο κράσπεδο με τις πατημένες τσίχλες και τις άχρωμες τσιμεντένιες πλάκες, ξεπροβάλουν οι βλαστοί του, πράσινοι, με λουλούδια άσπρα και κέντρο κίτρινο.

Οι Σκέψεις:

Η ματιά το αντιμετωπίζει ως ένα ακόμη χορταράκι που δεν έπρεπε να είναι εκεί. Μία σχισμή που κανένας μηχανικός δεν υπολογίζει στο έργο του να παραχωρήσει στην βλάστηση.

Σχεδιάζει ένα πεζοδρόμιο για να περπατάνε οι άνθρωποι. Τσιμεντένια βάση, τσιμεντένιο κράσπεδο, τις πλάκες από επάνω. Χώρο για την λάμπα του δρόμου. Χώρο για το κουβούκλιο του ΟΤΕ. Χώρο για το δύσμοιρο δέντρο που μόνο του παλεύει το καυσαέριο. Ποιο χαμομήλι;

Οι εργάτες έρχονται να το φτιάξουν όπως κάποιος, κάποτε, είπε ότι είναι σωστό. Βάση, κράσπεδο, πλάκες. Ποιο χαμομήλι;

Και οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό και συμφωνούν μαζί τους. Συνήθως απλά περπατάνε σε ό,τι φτιάχτηκε για περπάτημα και μόνο.

Το χαμομήλι αυτό είναι ο ορισμός αυτού που έχουμε συνηθίσει να λέμε ως αστείο· είναι ένα ταπεινό χαμομηλάκι.

Κι όμως αυτό το ταπεινό χαμομηλάκι δείχνει πόσο λίγο χώρο χρειάζεται για να ανθίσει.
Αντιστέκεται.

Δείχνει πως τόσος χώρος ανάμεσα στα σχέδια των άλλων, μία σχισμή μόνο, είναι αρκετή για να πετύχεις τα σχέδιά σου.
Δημιουργεί.

Το ένα του λουλούδι έχει χάσει τα πέταλά του, αλλά αυτό ετοιμάζει άλλα τρία.
Αντεπιτίθεται κι επιμένει.

Το χαμομηλάκι δεν είναι πια εκεί. Κάποιος ίσως το καθάρισε ως ανεπιθύμητο. Ή ίσως κάποιος το θαύμασε τόσο που το ήθελε για εκείνος. Ποιος ξέρει;

Το ταπεινό χαμομηλάκι όμως, ήρεμα και όμορφα, φύτρωσε εκεί που δεν το έσπειρε κανείς. Άλλαξε τους κανόνες της πόλης. Έκανε την ανατροπή. Και πάνω απ’ όλα έδειξε έναν ακόμη τρόπο να πραγματώνουμε την ομορφιά.

Να φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν.

Σχόλια

X