Ψάχνοντας τα 80s στα 10s

Έχουμε πολλές φορές δει φωτογραφίες να «αναδημιουργούνται» μετά από πολλά χρόνια. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος, τραυματιοφορέας στο επάγγελμα, Chris Porsz, αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπάνω, με ένα project που ξεκίνησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν, στα τέλη των 70s και τις αρχές των 80s. Με μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία, περνούσε ατέλειωτες ώρες στους δρόμους της πόλης του, Peterborough, στο Cambridgeshire της Αγγλίας, φωτογραφίζοντας «πάνκηδες» και αστυνομικούς, αδέλφια και ζευγάρια, πλανόδιους και εφήβους.

Μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισε να αποκαταστήσει και να ανοικοδομήσει μερικές από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει εκείνη την περίοδο, με τη διαδικασία αυτή να του δημιουργεί την ιδέα της αναδημιουργίας του. Πέρασε επτά χρόνια στην προσπάθειά του να βρει τους ανθρώπους που είχαν παίξει τότε το ρόλο των μοντέλων και να τους πείσει να ξαναποζάρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με σύμμαχο και πολύ σημαντικό βοηθό σε αυτό τον γνωστό φωτογράφο Geoff Robinson. Το κατάφερε, και η συγκινητική και ξεχωριστή δουλειά του κυκλοφορεί σε βιβλίο, με τον τίτλο Reunions.

chris_porsz8

Ο ίδιος ο Chris Porsz δήλωσε σχετικά με το project του: «Αυτό το βιβλίο είναι στα σκαριά περίπου 40 χρόνια και πιστεύω ότι είναι απόλυτα μοναδικό. Δεν νομίζω πως κάποιος άλλος έχει εντοπίσει τόσους άγνωστους και έχει αναδημιουργήσει φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο ξανά».

Το κοινό ήδη δέχεται το project με συγκίνηση και μεγάλο ενδιαφέρον, βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες του Chris πόσα έχουν αλλάξει, αλλά και πόσα έχουν μείνει ίδια όλα αυτά τα χρόνια: Ένας αμετανόητος πάνκης, μια παρέα που 40 χρόνια μετά έχει μείνει μικρότερη, ένα φιλί στο σιδηροδρομικό σταθμό που διαρκεί δεκαετίες, ένας άστεγος που έχει το ίδιο παλτό, αλλά δεν έχει πια το φλάουτο του.

Σχόλια

X