Αν κάποιος ξένος ποιητής έχει αγαπηθεί και μελοποιηθεί περισσότερο από τους Έλληνες συνθέτες, αυτός δεν είναι άλλος από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Αν και δολοφονήθηκε από το Φρανκικό καθεστώς μόλις στα 38 του χρόνια, ο Λόρκα ήταν τόσο σπουδαίος ποιητής που είχε προλάβει ήδη να γράψει δεκάδες ποιήματα, θεατρικά έργα αλλά και τραγούδια.Ήταν σκιτσογράφος και ζωγράφος επίσης. Στα ποιήματά του υμνεί την αγάπη, τον έρωτα, την φύση, την ελευθερία, την αντίσταση. Ο Λόρκα δεν είναι πολιτικά ενταγμένος κάπου ούτε γράφει στρατευμένα, αλλά είναι υπέρμαχος της ελευθερίας , και αντίθετος με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τα διδάγματά της και τους οπισθοδρομισμούς της.

Το 3pointmagazine θυμάται, 115 χρόνια από τη γέννηση του Ισπανού ποιητή, ποιήματά του που μελοποιήθηκαν από μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ποιήματα που γράφτηκαν εμπνευσμένα από αυτόν.

1.Federico Garcia Lorca

Το 1945, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας δημοσιεύει το ποίημα Federico Garcia Lorca το οποίο και αφιέρωνε στους Σπουδαστές εκείνης της εποχής. Αν και γνωστός ως ο ποιητής της θαλάσσης, ο Νίκος Καββαδίας συγκλονίζεται από τον χάμο του μεγάλου Ισπανού ποιητή « Αύγουστος ήταν θαρρώ», από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου «Κοπέλες απ’ το Δίστομο, φέρτε νερό και ξύδι» και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς «στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω κι ίσα ένα αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό». Οι στίχοι  μελοποιούνται από τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Από τα πιο γνωστά τραγούδια τα οποία αναφέρονται στον Λόρκα και την αντίσταση στον φασισμό.

2. Ο Θάνατος του ποιητή

«Γιατί τον σκότωσαν γιατί/τον γελαστό τον ποιητή/αυγούλα στην Γρανάδα».
Τον Φεβρουάριο του 1987 κυκλοφορούν οι «Ζωντανές ηχογραφήσεις»  από τον Γιώργο Νταλάρα που πλησίασαν μάλιστα τις 100.000 πωλήσεις. Ο δίσκος περιελάμβανε το τραγούδι «ο θάνατος του ποιητή» ένα τραγούδι που αναφέρεται στον ποιητή Λόρκα, σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική του Απόστολου Καλδάρα.

3. Του σκοτεινού έρωτα

Το 1935, ένα χρόνο πριν την δολοφονία του, ο Λόρκα ξεκινά  να γράφει μια συλλογή  ερωτικών σονέτων. Στόχος του να γράψει 100 ερωτικά σονέτα. Τελικά, ο θάνατος τον προλαβαίνει και η συλλογή μένει ανολοκλήρωτη.  Ο Πάμπλο Νερούδα θεωρεί ότι «Ποτέ άλλοτε στην νεότερη ποίηση ο έρωτας δεν αποδόθηκε με τόσο αιθέριους και ταυτόχρονα τόσο γήινους τόνους και ποτέ άλλοτε δεν έσμιξαν τόσο ταιριαστά το πάθος με την απώλεια, η ευτυχία με το πένθος και η σάρκα με τον ουρανό». Το ποιήμα μελοποιεί ο Μαραμής και το τραγουδά ο Θεοχάρις, δεν παίρνει όμως την ίδια αναγνώριση με άλλα.

4.Ο Ματωμένος γάμος

Το 1980 το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τον θεατρικό έργο του Λόρκα ο Ματωμένος Γάμος. Ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζηδάκης «ντύνει» την παράστασή με  μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή.

5. Το τραγούδι του δρόμου

 Σαν πας στη στράτα στράτα/τον πόλεμο παράτα/γιατί ο καιρός ανοίγει/κι αρχίζει το κυνήγι.
Το πρώτο τραγούδι ενός από του μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, του Μάνου Λοΐζου είναι ένα μελοποιημένο τραγούδι του Ισπανού ποιητή. Το 1962 ο Λοίζος έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη «Φίλιπς» για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού. Είναι το «Τραγούδι του δρόμου», σε απόδοση Γκάτσου σ’ ένα ποίημα του Λόρκα με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.

6. Romancero Gitano

Ο Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα έγραψε το 1928 τη συλλογή αυτή από τσιγγάνικες μπαλάντες σε ύφος της «romance». Εφτά από αυτά τα ποιήματα τα απόδωσε στα ελληνικά το 1967 ο Οδυσσέας Ελύτης κρατώντας τα ουσιώδη στοιχεία τους και βάζοντας ομοιοκαταληξίες ώστε να γίνουν τραγούδια. Τα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τα τραγούδησαν η Αρλέτα και η Φαραντούρη μετά την δικτατορία.

7. Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας

O «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», το συγκλονιστικό ποίημα που έγραψε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα για τον ταυρομάχο φίλο του, είναι «εμποτισμένο» από το αίμα αυτού που έπεσε στη αρένα αναζητώντας μία ύστατη μεγάλη επιτυχία. Η αγωνία, το πάθος, ο μύθος, ο θρήνος, η θλίψη είναι τα ανάμεικτα συναισθήματα που εμπεριέχονται στους στίχους του ποιήματος-μοιρολόι, το οποίο μελοποίησε το 1969 ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιουργώντας 4 τραγούδια «Σώμα στην Πέτρα» Σκόρπιο αίμα», « Το Χτύπημα και ο Θάνατος», « Ψυχή Φευγάτη».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]