Όπως ξέρουμε όλοι, το επίπεδο των πρωινών εκπομπών στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό όσο αυτό της Ελένης Λουκά. Γραφικά, οπισθοδρομικά, γεμάτα στερεότυπα και επί το πλείστον σεξιστικά, τα πρωινάδικα απευθύνονται στη γυναίκα, όπως θα την ήθελε μια πατριαρχική κοινωνία, να ασχολείται δηλαδή μόνο με την κουζίνα της, το κουτσομπολιό, τη μόδα και τα ζώδια.

Με λίγα λόγια, τα πρωινάδικα είναι ένας απόπατος, που δεν θα έπρεπε να «χωρούν» στη ζωή καμιάς γυναίκας, πόσω μάλλον στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, προβάλλονται χρόνια θεωρούμενα ως άκακα και διασκεδαστικά, δημιουργώντας αντιλήψεις και διαμορφώνοντας πρότυπα, αντιλήψεις και απόψεις. Και εδώ τα πράγματα παύουν να είναι αστεία. Ειδικά όταν τα πρωινάδικα αποφασίζουν να ασχοληθούν με σοβαρά θέματα, όπως  ένα περιστατικό βίας στο χώρο του θεάτρου.

Πρόσφατο παράδειγμα, το Πρωινό του Antenna που θέλησε να ασχοληθεί με τον ξυλοδαρμό της ηθοποιού Σοφίας Παυλίδου όπως καταγγέλλει η ίδια από τον συνάδελφό της Μάνο Παπαγιάννη. Η εκπομπή έδωσε βήμα στον κατηγορούμενο Μάνο Παπαγιάννη «να πει την δική του πλευρά στην ιστορία» και ουσιαστικά με τον τρόπο που προσέγγισαν το θέμα «ξέπλυναν» ωραιότατα τον ηθοποιό, πριν καλά καλά η υπόθεση δει τα δικαστήρια και η δικαιοσύνη κρίνει για το περιστατικό.

Η συνέντευξη, μονταρισμένη βέβαια, αφήνει αρκετό χώρο στον ηθοποιό χωρίς να κάνει καίριες ερωτήσεις για το περιστατικό. Ο ίδιος ο ηθοποιός φαίνεται καλά προετοιμασμένος, ενώ η παρουσιάστρια σε κάποιο σημείο καταλήγει να λέει το περιστατικό «κακιά στιγμή». Επιπλέον, στο τέλος το πάνελ της παρουσιάστριας αποφαίνεται ότι είναι ενδιαφέρον η καινούργια άποψη ενώ μια πανελίστρια λέει ότι την άγγιξε ο ηθοποιός.

Έτσι παρουσιάζεται το γνωστό στόρι ο άντρας που η δολοπλόκα γυναίκα του την έστησε με ψέματα, που απλά χτύπησε μια πόρτα δυνατά, που δέχτηκε και αυτός επίθεση… που είναι ουσιαστικά ένα θύμα. Συγχαρητήρια, αν δεν ήσασταν επικίνδυνοι θα ήσασταν αστείοι.

Σχόλια

X