Έζησα 42 χρόνια. Και καλά και άσχημα. Σκεφτείτε τώρα τι θα κάνετε εσείς

Τόσα χρόνια πέρασαν κι αυτό το «τι θα κάνετε εσείς» ηχεί ακόμη στα αυτιά όσων αγωνίζονται.

Ο Άρης δείχνει ακόμη το δρόμο. Αυτόν της επιμονής, της γενναίας αντίστασης, της αξιοπρέπειας μέχρι το τέλος.

Ένα δρόμο που αποφάσισε να πάρει “γιατί τον υποχρέωσε η ανάγκη”, όπως έγραφε λίγες μέρες μετά τον θάνατό του η Αγλαΐα Κλάρα. Μητέρα του.

Η ανάγκη όχι για τη δική του ζωή, αλλα για τη ζωή όλων, για το χώμα που πατάμε και λευτέρωσε.

Ο Άρης Βελουχιώτης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1905, αλλά δεν πέθανε ποτέ. Τον τραγούδησαν, έγραψαν ποιήματα, του ζήτησαν συγγνώμη.

Όταν κατάλαβαν.. ήταν πια αργά για τον πανέμορφο διαβάτη. Όπως έγραφε η μητέρα του, δεν θα ‘βρισκε αυτή τη φορά το μονοπάτι, αυτό που θα τον έφερνε πίσω στη γη.

Αν όμως κάπως επέστρεφε, αν έβρισκε αυτό το μόνοπάτι, το μόνο που δεν ήξερε ανάμεσα στα τόσα που διέσχισε και έφτασε να γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο του τον εαυτό, ακόμη και οι ορκισμένοι του εχθροί θα υποκλίνονταν.

Όπως λέει και το τραγούδι “Με τον καιρό να ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς, να μένεις μόνος”. Κι εκείνος, με τίμημα τη ζωή του, πέταξε κόντρα και μονάχος.

Σήμερα, αν κάπως επέστρεφε, το σίγουρο είναι ότι όσοι μάχονται για ένα άλλο κόσμο, καλύτερο και πιο δίκαιο, δεν θα τον άφηναν μόνο. Αυτή τη φορά θα άκουγαν. Θα εμπιστεύονταν το μονοπάτι που θα διάλεγε και θα είχε σίγουρα να δώσει περισσότερα από ένα ατιμωτικό συμβιβασμό. Ένα συμβιβασμό που στέρησε την αξιοπρέπεια και ανθρώπους σαν τον Άρη. Έτοιμους να πέσουν στην φωτιά για τον άλλο για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη όπως έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ..

Σήμερα, 27 Αυγούστου, ανήμερα της γέννησής του, δημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα για τον Άρη με άρθρα που δείχνουν ποιος ήταν και πώς τον θυμόμαστε.  Ανατρέχουμε σε δικά του λόγια, τον βλέπουμε μέσα από τους στίχους των ποιητών, των συντρόφων & της μητέρας του και θυμίζουμε πώς είχε αντιμετωπιστεί λόγω της διαφωνίας του με τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Άρθρα για τον Άρη:

Απ’ τον Καββαδία στον Ρίτσο: 6 ποιήματα που έγραψαν για τον Άρη Βελουχιώτη

Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία

5 τραγούδια για τον Καπετάν Άρη

Το ποίημα της Αγλαΐας Κλάρα για τον Άρη Βελουχιώτη

ΚΚΕ: Κατασκευάζοντας εχθρούς

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]