Στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει στην Ελλάδα συνειδητό απόλυτα το αθλητικό μέγεθος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στέκεται ο πολύπειρος ρεπόρτερ Άρης Μπάρκας, ο οποίος εργάζεται στην Cosmote TV και αποτελεί ένα εκ των συνιδρυτών της ελληνικής ιστοσελίδας για το μπάσκετ, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, Eurohoops. Ακόμη κι έτσι πάντως, σε αρκετά μέσα, όπως στα δύο που εργάζεται ο Αντετοκούνμπο “είναι τρομερά σημαντικός” και υπάρχει σταθερή και πλήρης κάλυψη όλων των θεμάτων που τον αφορούν. “Το ΝΒΑ έπαψε να είναι μονόστηλο”, αναφέρει για αρκετά ελληνικά ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πιθανής μείωσης του ρατσισμού, ο Α. Μπάρκας είναι απόλυτος, λέγοντας ότι η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει συμβάλλει τα μέγιστα: “Το γεγονός ότι ο Γιάννης είναι τόσο οικείο πρόσωπο, το ότι εκφράζει σε κάθε ευκαιρία πόσο καλά νοιώθει ως Έλληνας παρότι η καταγωγή του είναι από την Νιγηρία, το πως μιλάει και το πως συμπεριφέρεται – ακόμα και η “ελληνική” προφορά του στα αγγλικά ειδικά τα προηγούμενα χρόνια – κάνουν τους πάντες και ειδικά τα νεαρά παιδιά να καταλάβουν ότι η ελληνικότητα δεν προσδιορίζεται από το χρώμα του δέρματος”.

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Και στα δύο μέσα που εργάζομαι η απάντηση είναι η ίδια. Ο Γιάννης είναι τρομερά σημαντικός. H COSMOTE TV έχει τα δικαιώματα του ΝΒΑ στην Ελλάδα την εποχή που για πρώτη φορά ένας Έλληνας παίκτης ανήκει στην ελίτ της λίγκας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ειδική αναφορά σε αυτόν στην εκπομπή “Pick and Roll” του Βασίλη Σκουντή κάθε εβδομάδα, ενώ καθημερινά τα όσα κάνει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το ίδιο ισχύει για το Eurohoops, το οποίο φιλοξενεί το επίσημο blog του Γιάννη και έχει διοργανώσει μαζί του τα “Antetokounbros”. Υπάρχει πλήρης κάλυψη όλων των θεμάτων που τον αφορούν, σε σημείο που να έχει κατηγορηθεί το μέσο για υπερβολική ενασχόληση μαζί του.

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Τα πάντα, αλλά κυρίως την αγωνιστική. Η θεματολογία αφορά και το τι ο ίδιος ο παίκτης θέλει να προβάλει με τις δηλώσεις του και την εν γένει στάση του. Σε αυτή τη φάση της ζωής του ο Γιάννης έχει πρώτη προτεραιότητα το μπάσκετ, όπου πραγματικά έχει τη δυνατότητα να περάσει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μιλά σχεδόν μόνο για αυτό και ασχολείται μόνο με αυτό. Και από τη στιγμή που κανένας άλλος Έλληνας αθλητής δεν έχει καν πλησιάσει αυτό το επίπεδο, προς το παρόν τα όσα κάνει στο παρκέ καλύπτουν τις υπόλοιπες πτυχές του φαινομένου “Γιάννης”.

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Ο Γιάννης στην αρχή, ειδικά στις ΗΠΑ, ήταν μια “εξωτική” ιστορία. Ένας παίκτης άγνωστος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον οποίο κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά και όλοι περίμεναν να δουν πως θα εξελιχθεί αφού πήγε εκεί όντας μόλις 18 ετών. Φυσικά όλη η ζωή του συναγωνίζεται σενάριο αθλητικής ταινίας και αρχικά όλοι ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Σιγά, σιγά το “εξωτικό” της υπόθεσης και τα δύσκολα παιδικά χρόνια έδωσαν χώρο στην ιστορία του νέου μεγάλου ηγέτη του ΝΒΑ. Παρότι βρίσκεται στην πέμπτη του σεζόν στη λίγκα, είναι μόλις 23 ετών, πρώτος σκόρερ και έχει μπει στη συζήτηση για το βραβείο του ΜVP. Τα όσα κάνει στο παρκέ επισκιάζουν τα πάντα.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι πολλοί παίκτες του ΝΒΑ έχουν προσωπικές ιστορίες που μπορούν να αποτελέσουν κοινωνικά παραδείγματα. Επομένως μπορεί για την Ελλάδα η περίπτωση Γιάννη και σε κοινωνικό επίπεδο να είναι πρωτοφανής, για τις ΗΠΑ, όμως, ειδικά η απόλυτη φτώχεια, ή ακόμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλων αθλητών στα παιδικά τους χρόνια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι πολλά ξένα μέσα έχουν ασχοληθεί πολύ περισσότερο από τα ελληνικά και με την κοινωνική αξία που έχει η περίπτωση του Γιάννη, χωρίς απλώς να καταγράψουν την ιστορία της ζωής του, όπως έχει συμβεί παντού. Φυσικά η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το γεγονός ότι το “Time” τον συμπεριέλαβε στους νέους παγκόσμιους “ηγέτες” στο πρόσφατο αφιέρωμα του.

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Εκτός Ελλάδος ναι, πάρα πολλές. Εντός Ελλάδος νομίζω ότι η περίπτωση του Γιάννη μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίπτωση του Γκάλη. Τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι κάτι άλλο ανάλογο.

Το γεγονός ότι ο Γιάννης είναι τόσο οικείο πρόσωπο, το ότι εκφράζει σε κάθε ευκαιρία πόσο καλά νοιώθει ως Έλληνας παρότι η καταγωγή του είναι από την Νιγηρία, το πως μιλάει και το πως συμπεριφέρεται – ακόμα και η “ελληνική” προφορά του στα αγγλικά ειδικά τα προηγούμενα χρόνια – κάνουν τους πάντες και ειδικά τα νεαρά παιδιά να καταλάβουν ότι η ελληνικότητα δεν προσδιορίζεται από το χρώμα του δέρματος

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;

Τα πάντα. Παρότι μερικές φορές οι κοινωνικές προεκτάσεις μπορεί να δώσουν άλλο ενδιαφέρον και να αγγίξουν άλλο κοινό, τα όσα κάνει σε αθλητικό επίπεδο ο Γιάννης είναι τόσο εξωφρενικά που μόνο απαρατήρητα δεν περνούν. Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει απόλυτα για τι αθλητικό μέγεθος μιλάμε. Υπάρχουν διάφορες παλαβές θεωρίες που διακινούνται όπως ότι “δεν κάνει για την Ευρώπη” – το παιχνίδι του φαίνεται να ταιριάζει προς το παρόν καλύτερα στους χώρους που υπάρχουν στο ΝΒΑ αλλά αυτό είναι άλλη και πολύ πιο εξειδικευμένη συζήτηση – και πως το μάρκετινγκ των Αμερικανών είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Νομίζω ότι αυτές οι απόψεις έχουν πια φθαρεί από την πραγματικότητα και τα νούμερα του Γιάννη στο παρκέ.

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Υπάρχουν αρκετές ρατσιστικές αντιδράσεις στα social media. Αλλά αφενός επειδή έχουμε αποφασίσει στο Εurohoops χωρίς συζήτηση να προχωράμε σε αποκλεισμό χρηστών στα social media ακόμα και για προκλητικά σχόλια που αφορούν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό – για την ακρίβεια προσπαθούμε να το κάνουμε αλλά δυστυχώς είναι τόσα τα σχόλια που πάντα κάτι ξεφεύγει – εννοείται ότι ακόμα και υπόνοια ρατσιστικού σχολίου συνεπάγεται διαγραφή χρήστη. Έτσι δεν μπορώ να έχω σαφή εικόνα για το τι θα συνέβαινε αν τα σχόλια ήταν απολύτως ελεύθερα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι συνήθως μετά από ένα τέτοιο σχόλιο, υπάρχουν άλλοι χρήστες των social media που απαντούν με πολύ καθαρό και σαφή τρόπο. Αν η κατάσταση και στην πραγματική ζωή ήταν έτσι, τα φαινόμενα ρατσισμού στην κοινωνία μας θα είχαν περιοριστεί πάρα πολύ.

Από τα πιο αστεία σχόλια που έχω διαβάσει, πάντως, είναι η κατηγορία ότι προβάλλεται ο Αντετοκούνμπο και όχι ο Παπαγιάννης, συνοδευόμενη από το προφανές ρατσιστικό υπόβαθρο. Και το αστείο φυσικά δεν αφορά τον διεθνή σέντερ, που επίσης σε μικρή ηλικία έχει καταφέρει κάτι που ελάχιστοι Έλληνες πέτυχαν δηλαδή το να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αλλά το ότι υπάρχει καθημερινή αναφορά στα όσα έχει κάνει ο Παπαγιάννης και οι Ελληνοαμερικανοί Κώστας Κουφός και Τάιλερ Ντόρσεϊ στα εξειδικευμένα ΜΜΕ του μπάσκετ όπως το Eurohoops.

Tο ΝΒΑ αναβαθμίστηκε και έπαψε να είναι “μονόστηλο”, ή έχει μόνιμη αναφορά στα δελτία ειδήσεων, καθαρά λόγω Γιάννη

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Χωρίς συζήτηση. Το γεγονός ότι ο Γιάννης είναι τόσο οικείο πρόσωπο, το ότι εκφράζει σε κάθε ευκαιρία πόσο καλά νοιώθει ως Έλληνας παρότι η καταγωγή του είναι από την Νιγηρία, το πως μιλάει και το πως συμπεριφέρεται – ακόμα και η “ελληνική” προφορά του στα αγγλικά ειδικά τα προηγούμενα χρόνια – κάνουν τους πάντες και ειδικά τα νεαρά παιδιά να καταλάβουν ότι η ελληνικότητα δεν προσδιορίζεται από το χρώμα του δέρματος. Και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον αδερφό του Θανάση ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το καλοκαίρι κατά την παρουσία τους στην εκδήλωση που έγινε προς τιμή τους από το ίδρυμα Ωνάση.

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

Εντός Ελλάδας κανείς δεν έχει επενδύσει ουσιαστικά, ίσως και λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Προφανώς το ΝΒΑ έγινε ένα τρομερά ελκυστικό προϊόν, αλλά η COSMOTE TV έχει τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα και μένει να φανεί στην επόμενη διαπραγμάτευση κατά πόσο η παρουσία του Γιάννη θα αλλάξει τα δεδομένα. Το Eurohoops κατάφερε να συνεργαστεί με τον Γιάννη στο προσωπικό του blog σε μια εποχή που ως μέσο δεν είχε αγγίξει το ευρύ κοινό και οι μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ ουσιαστικά αδιαφορούσαν για αυτόν. Ακόμα και τώρα, ειδικά στις αθλητικές εφημερίδες, ουδείς από όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η έκρηξη του Γιάννη έρχεται στις χειρότερες μέρες των ελληνικών ΜΜΕ από οικονομικής άποψης τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν είναι εύκολο για κανέναν να στείλει π.χ. έναν ανταποκριτή μόνιμα στο Μιλγουόκι ο οποίος θα καλύπτει με φυσική παρουσία τα όσα κάνει ο Γιάννης εκεί, όπως κάνουν για τους συμπατριώτες τους ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά ΜΜΕ.

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Νομίζω η προηγούμενη απάντηση καλύπτει και αυτό το θέμα. Ζούμε μια εποχή που δυστυχώς ο κλάδος παραπαίει και το να έχεις δουλειά είναι πολυτέλεια. Αυτό που πιθανόν συνέβη είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ΝΒΑ αναβαθμίστηκε και έπαψε να είναι “μονόστηλο”, ή έχει μόνιμη αναφορά στα δελτία ειδήσεων, καθαρά λόγω Γιάννη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]