Το απόγευμα της Τετάρτης (21/5) ανακοινώθηκε από την μπάντα Electric Litany ότι οι προγραμματισμένες συναυλίες σε Πειραιά και Βόλο ακυρώνονται, λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία ανέδειξαν πρώτους στην προτίμηση του κόσμου τον Γιάννη Μώραλη και τον Αχιλλέα Μπέο, αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση έκανε λόγο για “μεσαίωνα” των περιοχών αυτών, κρίνοντας τους ανθρώπους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή -και τους συν αυτώ- ως επικίνδυνους, ενώ στην διευκρινιστική τους ανακοίνωση ξεκαθάρισαν ότι μπορεί έτσι να μη νικιέται ο φασισμός, αλλά η πράξη αυτή αποτελεί “μία ακόμα μικρή θέση ενάντια της έκφρασής του”.

 

Οι αντιδράσεις χωρίστηκαν αμέσως σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη “και πολύ καλά κάναν” και η δεύτερη “αυτό είναι λαϊκισμός, δεν χτυπιέται έτσι ο φασισμός”. Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων -και μάλιστα αρκετά μεγάλη-, αυτή που με την ψήφο της έδωσε δύναμη στον Μώραλη, τον Μπέο και τη Χρυσή Αυγή σε όλη την Ελλάδα, που όχι μόνο δεν στεναχωρήθηκε από την απόφαση αυτή, αλλά είπε και με απαξίωση “Ποιοι είναι αυτοί; Μεγάλο πλήγμα που δεν θα έρθουν”.

Είναι αλήθεια εξοργιστικό να παρακολουθείς την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν είναι να πουλάν οπαδιλίκι, αλλά και νταβατζιλίκι (μπαίνοντας στη φυλακή -και- για αυτό) και να επιβραβεύονται με την ψήφο χιλιάδων ανθρώπων. Η οργή βέβαια επικεντρώνεται περισσότερο στους ψηφοφόρους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αυτόματα ως “πρόβατα”, “φασίστες”, “επικίνδυνοι”.

Κι αν ακόμα αυτό είναι εν μέρει σωστό και αληθές, η αλήθεια είναι ότι με τις ύβρεις και την οργή δεν νικιέται ο φασισμός. Ποιον αλήθεια έβλαψε η απόφαση αυτή των Electric Litany να μην παίξουν στα δύο μέρη; Αυτούς που ψήφισαν Μπέο και Μώραλη ή αυτούς που δεν τους ψήφισαν; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη, αν σκεφτεί κανείς τι είδους μουσική ενδέχεται να ακούν οι ψηφοφόροι -ή το μεγαλύτερο μέρος- του Μπέου και του Μώραλη.

 

el_litany

Προς τί η εκδικητική έκφραση “αξίζετε τον μεσαίωνα που έχετε επιλέξει”. Προς τι η υποτίμηση των ανθρώπων -που είναι αδιαμφισβήτητα πολλοί- που παλεύουν κόντρα στον φασισμό και την οπισθοδρόμηση; Ποιον τιμώρησε η ακύρωση της συναυλίας; Αυτούς που έχουν ανάγκη φωνές αντίστασης, φωνές διαφορετικές από τις μπουζουκολαϊκές φωνές του συρμού ή αυτούς που ούτως ή άλλως δεν θα πήγαιναν σε μία τέτοια συναυλία;

Σε περιοχές που ανθεί ο φασισμός, ο αντιφασισμός είναι αναγκαίος. Όπου είσαι απών, αφήνεις περιθώριο να ανθίσουν οι φασιστικές λογικές και νοοτροπίες, ο οπισθοδρομικός και συντηρητικός τρόπος ζωής και τρόπος διασκέδασης, ο πολιτικός καιροσκοπισμός.

Όχι μόνο στον Βόλο και τον Πειραιά, αλλά και στον Κολωνό και στα Σεπόλια και στο Πέραμα και στο Κερατσίνι και στη Σαλαμίνα, και σε κάθε περιοχή που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής εκτοξεύτηκαν, εκεί είναι η μεγαλύτερη ανάγκη για αντιφασιστικές συναυλίες, για πρωτοποριακές δράσεις, για προοδευτικές φωνές.

Η δημοκρατία άλλωστε υπάρχει όπου είμαστε παρόντες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]