«Εμείς κάναμε ότι ήταν να κάνουμε και κάπως θα τα βολέψουμε. Εσείς θα τραβήξετε το ζόρι».

Οι πιπίλες βρεφών φτιάχνονται από υποαλλεργικό πλαστικό. Οι πιπίλες ενηλίκων φτιάχνονται με λέξεις. Ως συνήθως, ο μεγαλύτερος την μπουκώνει στον μικρότερο. Το καταλαβαίνω, είναι νοιάξιμο και ανησυχία που γεννούν αυτά τα λόγια. Είναι όμως κάπως απογοητευτικό να εντοπίζεις πίσω από τις λέξεις μία αδιόρατη παραίτηση. Λες και η ζωή δεν έχει πλέον ανηφόρα. Λες και στο σκοτάδι των δρόμων μας, εκείνοι θα συνεχίσουν δειλά βήμα μπροστά από βήμα και θα την βγάλουν καθαρή και οι νέοι, στη σκοτεινή τους ανηφόρα, τραβούν ένα ζόρι, ένα ζόρι ακλόνητο, που πάντα κάποιος τραβάει και δεν πάει πουθενά.

Και λίγο πιο εκεί, σ’ ένα τοπίο πολύ πιο αιχμηρό, γέροντες σε κοιλάδες και κορφές, όπου η ζωή έταξε για τον καθένα να καθίσει. Θαρρείς πως κι αυτοί είναι βολεμένοι. Σχηματικό αποτύπωμα μιας κοινωνίας που τράβηξε την ανηφόρα μέχρι να «τρουπώσει», όλα πήγαιναν ρολόι όσο ήταν στην τρύπα και μετά τη σύνταξη, ένα απέραντο λευκό μέχρι όλα να μαυρίσουν.

Σχήμα που περισσότερο από την τεχνολογία βαθαίνει το χάσμα γενεών. Στερούμαστε όσους η ζωή έκανε παράδειγμα για εμάς, προς μίμηση ή προς αποφυγή. Στερούμαστε τους γέροντές μας. Αυτούς που εθελοντικά αποσύρονται. Αυτούς που το σύστημα βάζει στο περιθώριο ως εύκολη βορρά βολεμένων στην ευημερία της κοινωνίας. Και καλά οι θυσίες τους να εξομάλυναν τους αγώνες των νέων. Μα κάθονται στη μέση τελικά και σηκώνουν τις ανηφοριές πιο πάνω.

Αυτούς που έχουν φωνή μόνο στο μικρόφωνο του ρεπορτάζ στη λαϊκή αγορά ή όταν κάνουν κάτι που εμπνέει «τη χαρά της ζωής», άλλο όνομα για το τσίρκο των τριών λεπτών που έλειπε να γεμίσει το δελτίο των 8. Αυτούς που είναι απλώς φτηνές νταντάδες όταν ο γονέας τρέχει στη δουλειά. Η ζωή όμως δεν ξέχασε ποτέ να δίνει. Αν εμείς ξεχάσαμε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Φωτογραφία: “Le Vieux Savant ou L Alchimiste” (Ο γέρων επιστήμονας ή ο Αλχημιστής) του Jean-Paul Laurens1889

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts