Η ηφαιστειογενής νήσος Γκουάμ βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και τις Φιλιππίνες, στα βόρεια της Ινδονησίας. Έχει πληθυσμό περίπου 180.000 κατοίκους και από το 1975 διατηρεί τη δική του Εθνική ομάδα. Είχε γίνει, όμως, συνώνυμο με την συντριβή. Μια ήττα με 21-0 από τη Νότιο Κορέα και μία με 19-0 από το Ιράν αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ένας Άγγλος όμως που στη χώρα του περιοριζόταν στις μικρές κατηγορίες έκανε το μεγάλο ταξίδι με σκοπό να αλλάξει τον τρόπου που στη χώρα αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο! Ο λόγος για τον Γκάρι Γουάιτ.

Η εθνική του Γκουάμ μολονότι ιδρύθηκε το 1975, έγινε δεκτή από τη FIFA το 1996. Το πρώτο της νικηφόρο αποτέλεσμα με αντίπαλο άλλη ομάδα που να ανήκει στη FIFA ήταν όταν κέρδισε τη Μογγολία με 1-0 τον Μάρτιο του 2009. Στην κατάταξη της FIFA βρίσκεται στην 181η θέση και μετρούσε 32 συνεχόμενα παιχνίδια χωρία νίκη. Μέσα σε αυτά και τα όσα αναφέραμε παραπάνω, αλλά και ένα 16-0 από το Τατζικιστάν! Ο Γκάρι Γουάιτ ανέλαβε να βάλει τάξη.
Ήδη από πιτσιρικάς, παίζοντας μπάλα σε ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας, έβλεπε ότι δεν είχε μέλλον στο άθλημα. Έτσι, έγινε προπονητής σε ηλικία που άλλοι αρχίζουν να αναδεικνύουν το ταλέντο τους. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των βρετανικών Παρθένων Νήσων στα 24 του χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε για τις Μπαχάμες, αφήνοντας τον πόστο του σε έναν ελπιδοφόρο Πορτογάλο. Τον νυν τεχνικό της Τότεναμ, Αντρέ Βίλας Μπόας!
Ο Γουάιτ ανέβασε τις Μπαχάμες 55 θέσεις στην κατάταξη της FIFA. Πήγε για μια τριετία τεχνικός διευθυντής στους Σιάτλ Σάουντερς και με μόλις ένα χρόνο δουλειάς στο Γκουάμ το έφερε στην 178η θέση, την ψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ στην ιστορία του .Μιλώντας στο BBC υποστήριξε: «Πριν από εμένα, οι προπονητές που πήγαιναν εκεί δεν έβλεπαν ποτέ τις δυνατότητες και απλά προσπαθούσαν να μην δεχτούν πολλά γκολ. Όταν πήγα εκεί κατάλαβα ότι απλά χρειαζόταν κάποιος που να πιστεύει σε αυτούς και το μεγαλύτερο επίτευγμά μας ήταν να συνδέσουμε την Εθνική ομάδα με την κουλτούρα των Τσαμόρο. Είπαμε ότι όταν η Εθνική παίζει, τότε παίζουμε όλοι, οπότε πριν από κάθε ματς κάνουμε το Ινιφρέσι.

Είναι ένα τραγούδι που συμβολίζει τον δεσμό τους με τη χώρα». Οι Τσαμόρο αποτελούν την αρχαία φυλή που βρίσκεται στις Μαριάνες Νήσους και το Γκουάμ και εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν το 2000 π.Χ. , ερχόμενοι από την Νοτιοανατολική Ασία. Πλέον, αρκετοί Τσαμόρο ζουν σε μέρη των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια και Η Χαβάη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο Γκουάμ και στις Βόρειες Μαριάνες.

Πέραν του ότι βρήκε έναν απώτερο σκοπό για την Εθνική ομάδα, ο Γουάιτ κατάλαβε ότι σε μια χώρα με τόσο μικρό πληθυσμό είναι δύσκολο να εντοπίσει πολλά ταλέντα. Για αυτό κατέφυγε στην αναζήτηση ποδοσφαιριστών με ρίζες από τη χώρα. «Το αστέρι μας είναι ο Ράιαν Γκάι, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς από το Γκουάμ. Παίζει στους Νιου Ίγκλαντ Ρεβολούσιον στο MLS. Είχε κάποιες συζητήσεις για να παίξει στην Εθνική των ΗΠΑ. Μου πήρε έξι μήνες να τον πείσω για το όραμά μας και για τα όσα προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και τώρα. Τώρα θεωρεί τον εαυτό του ως πρωτεργάτη. Κατάλαβε ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο καλό στο ποδόσφαιρο παίζοντας για το Γκουάμ αντί για τις ΗΠΑ».

Ο Άγγλος τεχνικός, ανέλαβε και πόστο τεχνικού διευθυντή στην Ομοσπονδία, χαράσσοντας ένα δεκαετές πλάνο, με το οποίο φιλοδοξεί να ανεβάσει την ομάδα στην πέμπτη θέση της Ανατολικής Ασίας, πίσω από Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα και Κίνα. Και τα πρώτα δείγματα είναι ορατά. Πριν από δύο χρόνια, το Γκουάμ έχανε 12-0 από το Χονγκ Κονγκ. Φέτος, έχασαν 2-1 με το ματς να είναι… ντέρμπι! Με την κινεζική Ταϊπέι είχαν χάσει 9-0 και με τον Γουάιτ στον πάγκο, ήρθαν ισόπαλοι 1-1!

Τα όνειρα του Γουάιτ φυσικά δεν περιορίζονται στο Γκουάμ. Ήδη έχει επιλεγεί σε ένα διετές πρόγραμμα επιμόρφωσης της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι θέλει να δουλέψει είτε στο Πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας είτε σε αυτό της Ιαπωνίας, τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά. Στη συνέχεια, θέλει να επιστρέψει στη χώρα του, να δουλέψει στην Πρέμιερ Λιγκ και στο τέλος στην Εθνική Αγγλίας.

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας που τον διαδέχθηκε στις Παρθένες Νήσους και ο Ρόι Χόντγκσον, που για ένα διάστημα είχε χαθεί από τους Άγγλους λόγω του ότι εργάστηκε στη Φινλανδία και την Ελβετία, αποτελούν τα πρότυπά του. «Υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Ρόι που έχουν δείξει το δρόμο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Στο Γκουάμ πάντως, αποτελεί τον δικό τους… Μουρίνιο!

Αναδημοσίευση από othersidefootball.wordpress.com. Mια σελίδα γεμάτη από ιστορίες ποδοσφαίρου εντός και κυρίως εκτός γηπέδου…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]