H δικαστική εξουσία της χώρας σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών βάζει τέλος στην αισχροκέρδεια της πώλησης ναρκωτικών ουσιών, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι Έλληνες τα “χρειάζονται” παραπάνω από ποτέ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από έξι σχεδόν μήνες (7 Μαΐου) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στέλνει έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αναφέροντας ότι οι μαρτυρίες των αστυνομικών, κατά τη διάρκεια των δικών, όσον αφορά το «προσδοκώμενο κέρδος» των εμπόρων ναρκωτικών ουσιών δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Το «προσδοκώμενο κέρδος» είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την ποινή του δικαζόμενου, και στη περίπτωση που ξεπερνάει τις 75.000 ευρώ τότε μπορεί να οδηγήσει και σε ισόβια κάθειρξη.

Οι δικαστές μπερδεύονταν λοιπόν από τις αντικρουόμενες μαρτυρίες και οι ποινές πολλές φορές ήταν δυσανάλογα αυστηρές και επιεικείς σε σχέση με το αδίκημα.

Την απάντηση στο πρόβλημα δίνει η Δίωξη Ναρκωτικών, η οποία θα στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ένα κατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές των πιο διαδεδομένων ναρκωτικών ουσιών. Και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να τη χρησιμοποιούν, ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο της επιβολής άδικων ποινών.

*Βέβαια με τον εν λόγω νόμο ένας έμπορος κάνναβης προσδοκώμενης αξίας 80.000 ευρώ μπορεί να τιμωρηθεί με πιο βαριά ποινή απ’ ότι κάποιος έμπορος ηρωίνης 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο οι τιμές είναι οι εξής:

Ακατέργαστη κάνναβη ευρωπαϊκής προέλευσης (υδροπονική καλλιέργεια): 10-20 ευρώ/γραμμάριο
Κάνναβη ακατέργαστη αλβανικής προέλευσης: 3-10 ευρώ/γραμμάριο
Κατεργασμένη κάνναβη: 15-25 ευρώ/ γραμμάριο

Κοκαΐνη σε σκόνη: 35-120 ευρ/ γραμμάριο
Αμφεταμίνες σε σκόνη: 5-15 ευρώ/γραμμάριο
LSD: 5-15 ευρώ η δόση
Οπιο: 3-10 ευρώ/γραμμάριο
Καφέ ηρωίνη: 8-45 ευρ/ γραμμάριο
Εκστασι σε δισκία: 5-25 ευρώ/ γραμμάριο
Εκστασι MDMA: 50-100 ευρώ/γραμμάριο

Λαμβάνοντας υπ όψιν βέβαια ότι οι αστυνομικοί είναι παντελώς άσχετοι τόσο με τις τιμές, όσο και με το εμπόριο των ναρκωτικών γενικότερα, ο συγκεκριμένος κατάλογος είναι όντως πολύ χρήσιμος. -Το γεγονός ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά, ή κάνουν τα στραβά μάτια σε αγοραπωλησίες που συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα τους, αχρηστεύουν εν μέρει τη λίστα αλλά από την άλλη μας καθιστά ακόμη πιο σίγουρους για τις «σωστές» τιμές της -.

preza

Με μία δεύτερη ανάγνωση ο κατάλογος μπορεί να φανεί χρήσιμος και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις:

-Στη σωστή ενημέρωση με αποτέλεσμα την μη-παραπλάνηση του κάθε χρήστη. Τώρα ο χ έμπορος δεν θα μπορεί να παραπλανήσει τον ψ χρήστη και να του πουλήσει ακριβότερα- από τις ενδεδειγμένες τιμές- κάποια ναρκωτική ουσία. Σε περίπτωση εξαπάτησης ο χρήστης μπορεί να κουβαλάει μαζί του εκτυπωμένη τη λίστα και να προχωρήσει στην παζάρευση της τιμής.

-Στην επιβολή ενός άτυπου πλαφόν και πάταξη της αισχροκέρδειας. Πλέον οποιοσδήποτε θα είναι σε θέση να καταλάβει αν κάποιος έμπορος αισχροκερδεί εις βάρος του. Κατανοώντας λοιπόν την αδικία θα αλλάξει έμπορο, αναγκάζοντας τον πρώτο να ρίξει τις τιμές σε πιο λογικά πλαίσια. Ο κλάδος έτσι θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικός με μόνο επωφελημένο τον «καταναλωτή».

*Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι στις τιμές συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη μείωση του Φ.Π.Α.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]