Ο συμπαθής Πίου της γνωστής διαφήμισης «έπιασε την καλή» χάρη στον αετονύχη «πρόεδρο», το βδελυρό όμως football trafficking, το ποδοσφαιρικό δουλεμπόριο, για τον κάθε Πίου κρύβει από πίσω την ιστορία δέκα «Αζίκ»…

Τον περασμένο Ιανουάριο, ένας 18χρονος Γκανέζος ποδοσφαιριστής, ο «Αζίκ», έφτασε στην Τουρκία με το όνειρο να υπογράψει συμβόλαιο σε μεγάλο σύλλογο της χώρας. Έτσι τουλάχιστον του υποσχέθηκε ο «μάνατζερ» που πληρώθηκε 2500 δολάρια…

Αυτή τη στιγμή όμως ο «Αζίκ» μαζί με άλλους νεαρούς ποδοσφαιριστές επιβιώνει χάρη σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Mπελεγεντί, μιας γειτονιά της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, οι άνθρωποι του ιδρύματος του παραχωρούν το γήπεδο της κοινότητας τρεις φορές την εβδομάδα για να προπονούνται με την ελπίδα να καταφέρουν να προσελκύσουν ένα συμβόλαιο από έναν σύλλογο.

Παράλληλα, η κοινότητα τους δανείζει ιματισμό, ενώ πολλές φορές τους προσφέρει και φαγητό μετά την προπόνηση.

«Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να βρουν ομάδα στην Τουρκία», λένε ο δήμαρχος του Βοσπόρου, Μουσταφά Ντεμίρ και ο υπεύθυνος αθλητισμού του δήμου, Χαϊρετίν Γιαζίτζι.

«Θέλω να φύγω. Μου αγόρασαν τότε ένα αεροπορικό εισιτήριο και μια βίζα. Ο μάνατζερ μου είπε να πάω με αυτά σε ένα σύλλογο στην Κωνσταντινούπολη και εκεί κάποιος θα με περίμενε. Πήγα, αλλά κανείς εκεί δεν με ήξερε», αφηγείται με πίκρα ο «Αζίκ».

Στην ίδια μοίρα είναι και ο Νιγηριανός προπονητής, Τζον Νάκπε, ο οποίος προπονεί τον «Αζίκ» και τους άλλους Αφρικανούς. Ο Τζον πήγε στην Τουρκία το καλοκαίρι τοθ 2011, καθώς ένας «μάνατζερ» του υποσχέθηκε δουλειά, όταν εργαζόταν εθελοντικά στην «ακαδημία» της Μπεσίκτας στη Νιγηρία.

«Έχω γυναίκα και δυο κόρες, 9 και 7 ετών στην πατρίδα, όμως δεν μπορώ να επιστρέψω. Δεν έχω χρήματα να αγοράσω εισιτήριο, δεν έχω χαρτιά. Έχω κολλήσει εδώ, αλλά τουλάχιστον είμαι τυχερός, γιατί δουλεύω κάποιες ώρες σαν φορτοεκφορτωτής και τουλάχιστον βγάζω λίγα χρήματα», λέει ο Τζον σκουπίζοντας τον ιδρώτα του μετά το τέλος της προπόνησης.

«Είμαι εδώ ελπίζοντας να καταφέρω να βρω δουλειά σαν προπονητής. Θέλω να είμαι ένας κανονικός προπονητής, αλλά για την ώρα είμαι ένας τεχνικός που κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με-ο Θεός ξέρει πόσους-πολλούς από τους παίκτες μου», προσθέτει με ένα πικρό χαμόγελο.

Ο Τζον προπονεί αυτή τη στιγμή 22 παιδιά. «Οι 10 είναι καλοί και οι 5 πολύ καλοί, ικανοί να καταφέρουν να βρουν ομάδα στην Τουρκία». Και οι υπόλοιποι; «Δύσκολα, δύσκολα», λέει ο Τζον και χαμηλώνει δειλά το βλέμμα…

«Θέλουμε να παίξουν στην Μπεσίκτας, στη Γαλατασαράι, στη Φενέρμπαχτσε ή στην Τράμπζονσπορ», συμπληρώνει ο Γιαζίτζι, εκφράζοντας περισσότερο την ευχή του…

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Foot Solidaire», τουλάχιστον 4000 νεαροί ποδοσφαιριστές έρχονται κάθε χρόνο παράνομα από την Αφρική στην Ευρώπη με το όνειρο να κάνουν καριέρα.

Όπως αναφέρει το «Foot Solidaire», ένας οργανισμός που προστατεύει νεαρούς ποδοσφαιριστές από την εκμετάλλευση, κάθε εβδομάδα προκύπτουν τουλάχιστον 20 περιπτώσεις football trafficking.

Δεν πάει πολύς καιρός από το ρεπορτάζ του Sky Sports News για τη σύλληψη ενός «μάνατζερ» από το Καμερούν που-στην κυριολεξία-πουλούσε 14-15χρονους ποδοσφαιριστές έναντι 30.000 ευρώ.

Αναδημοσίευση από το Othersidefootball.com

(7/11/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]