“Δεν ζούμε σε μια χώρα που ευημερεί, όπως έχετε ακούσει ως τώρα. Ούτε στην πιο αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης ζούμε, ούτε καν των Βαλκανίων. Στην ουρά βρισκόμαστε. Δεν είμαστε πουθενά πρώτοι, παρά μόνο στη διαφθορά και στην επιθυμία να αλλάξουμε”.

Κάπως έτσι γυρνάει η σελίδα του πολιτικού χάρτη στην Αλβανία, με τον νεοεκλεγέντα -πανηγυρικά- νέο πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, να παρουσιάζει από τα πρώτα του κιόλας λόγια τη ρεαλιστική πλευρά της χώρας του και να διαφοροποιείται εξαιρετικά από τον προκάτοχό του, Σαλί Μπερίσα.

Όπως λοιπόν αποφάσισε το 58% των αλβανών ψηφοφόρων, η αλλαγή ηγεσίας και στην ουσία η αλλαγή πολιτικής ήταν επιβεβλημένη, για μία χώρα βουτηγμένη στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, αλλά κυρίως για μία ηγεσία που ουσιαστικά διαιώνιζε αυτή την κατάσταση, αρνούμενη να την αναγνωρίσει.

rama2
Μετά τον επί σειρά ετών πρωθυπουργό της χώρας, τον συντηρητικό Σαλί Μπερίσα, η αλλαγή ήρθε μέσω Γαλλίας! Ο κατά 20 χρόνια νεότερος σοσιαλιστής αντίπαλος του Μπερίσα (48 ο Ράμα, 68 ο Μπερίσα) έζησε οχτώ περίπου χρόνια στο Παρίσι σαν ζωγράφος, επιρροή που ήταν εμφανής τόσο στην προσωπική του αισθητική, όσο και στην αισθητική του δημόσιου χώρου. Γυρνώντας το 1998 στην Αλβανία, μετά από πρόσκληση του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο και ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων, θέση στην οποία παρέμεινε 11 χρόνια (πρώτος μη Δεξιός δήμαρχος μετά το ’90).

Το πέρασμά του από τη σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού συνέβαλε στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πρωτεύουσας, μέσω επιζωγραφήσεων σε έντονους χρωματισμούς των μελαγχολικών κτιρίων, που δέσποζαν ως ασυντήρητα κουφάρια μιας άλλης εποχής, στο κέντρο της πόλης, αλλά και μέσω της πράσινης ανάπλασης της κοίτης του ποταμού που διασχίζει κεντρικά τα Τίρανα και επέχει αναλογικά θέση Τάμεση στο Λονδίνο, με ταυτόχρονη αποκαθήλωση των αυθαίρετων ευτελών κατασκευών.

Παράλληλα συνετέλεσε στην αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσω συγκοινωνιακών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (σηματοδότες, πάρκα, πράσινο, πάρκινγκ, πεζοί). Σαν λάτρης του ποδηλάτου και ο ίδιος, κυκλοφορεί συχνά στους δρόμους της πόλης με το δίκυκλό του, ενώ χρησιμοποιεί και σε σχεδόν καθημερινή βάση τα μέσα μεταφοράς.

rama3
Η επιβράβευση ήρθε από το 2003 όταν o OHE του απένειμε ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία, της προσωπικότητας που “Πολεμάει Ενάντια στη Φτώχεια”. Το 2004, ψηφίζεται “World Major” ενώ το 2005, το περιοδικό TIMES, τον κατατάσσει στην 37η θέση, ανάμεσα “στους ήρωες που αλλάζουν τον κόσμο”. Μάλιστα ήταν ο πρώτος πολιτικός στην Αλβανία που δε δέχθηκε σωματοφύλακες και κρατικό αυτοκίνητο.

Καθόσον λάτρης του ωραίου φύλου αλλά και γυμνιστής, έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση του Μπερίσα, ενώ ο πρώην -πλέον- πρόεδρος, δεν έχανε ευκαιρία να τον ψέξει γιατί παλαιότερα φορούσε σκουλαρίκι!

Η πρώην κυβέρνηση βέβαια τον έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και πολλά χρόνια (λίγοι γνωρίζουν πως υπήρξε από τα πρώτα μέλη-ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που όμως, με το που γνώρισε τον Μπερίσα, παραιτήθηκε μετά από 3 ώρες!) και τον έχει κατηγορήσει για κακοδιαχείριση χρημάτων και διαφθορά (κατηγορίες όμως που ποτέ δεν κατατέθηκαν στον εισαγγελέα), ενώ κατά την προεκλογική εκστρατεία ισχυρίζονταν ότι “άλλο δήμαρχος, άλλο πρωθυπουργός”.

Ο παλιός με τον νέο όμως πέρα από τις εμφανέστατες διαφορές σε επίπεδο αισθητικής και αντίληψης, διαφέρουν κυρίως πολιτικά. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έβλεπε μία Αλβανία που “ευημερεί, αναπτύσσεται, που είναι παράδειγμα για την Ευρώπη, έχει κοινωνική δικαιοσύνη και δεν υπάρχει πουθενά διαφθορά”, ο Ράμα παρουσιάζεται σαν στυγνός ρεαλιστής τονίζοντας ότι “δεν ζούμε σε μια χώρα που ευημερεί, όπως έχετε ακούσει ως τώρα. Ούτε στην πιο αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης ζούμε, ούτε καν των Βαλκανίων. Στην ουρά βρισκόμαστε. Δεν είμαστε πουθενά πρώτοι, παρά μόνο στη διαφθορά και στην επιθυμία να αλλάξουμε. Διψάμε να συναντήσουμε την Ευρώπη. Θα τα καταφέρουμε αλλά, μόνο όλοι μαζί. Πριν, όμως, αποκτήσουμε την οικονομική μας ευημερία, προηγείται να αποκτήσουμε τη χαμένη μας υπερηφάνεια”.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο Ράμα -που έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα μας- περιέγραψε μετά την εκλογή του -σε συνέντευξη στην Καθημερινή- πως “το ψύχος τελείωσε και το καλοκαίρι σύντομα θα επανέλθει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]