Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1889, κάποιοι Βρετανοί μηχανικοί στα ορυχεία του Ρίο Τόντε στην Ανδαλουσία, ίδρυσαν την Ρεκρεατίβο Ουέλβα, καθώς πίστευαν ότι το ποδόσφαιρο είναι ο ιδανικός τρόπος για να κρατάνε απασχολημένους και σε καλή σωματική κατάσταση τους εργάτες.

Στα 126 χρόνια ζωής της, η αρχαιότερη ομάδα της Ισπανίας, ποτέ δεν πρωταγωνίστησε σε εθνικό επίπεδο, καθώς η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου το 2003. Σήμερα, ο «πρύτανης» του ισπανικού ποδοσφαίρου, όπως είναι και το παρατσούκλι της, είναι ένα βήμα πριν τον οικονομικό αφανισμό…

Το περασμένο Σάββατο στον αγώνα με τη δεύτερη ομάδα της Γρανάδα για την τρίτη εθνική στην οποία αγωνίζεται πλέον,το χωρητικότητας 20.000 θέσεων στάδιο “Nuevo Colombino”,ήταν ασφυκτικά γεμάτο, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων που κόβονται δεν ξεπερνάει τις 5.000. Βλέπετε, όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι άνθρωποι του κλαμπ, έκαναν σαφές στους φιλάθλους ότι αν δεν βοηθήσουν, το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να ήταν και το τελευταίο στην ιστορία της ομάδας!

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και εξάντλησε τα εισιτήρια αξίας 1 ευρώ που είχε εκδώσει η διοίκηση, ενώ αρκετοί έδωσαν και κάτι παραπάνω φτάνοντας στο ταμείο. Οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές, καθώς υπήρχε άμεση ανάγκη ρευστού,για να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης για τον επόμενο εκτός έδρας αγώνα. Τα ταμεία του συλλόγου είναι απελπιστικά άδεια. Οι υπάλληλοι δεν έχουν πάρει τίποτα εδώ και 8 μήνες, ενώ οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν πληρωθεί ούτε έναν μισθό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν…

Όπως παραδέχτηκε ο 37χρονος μέσος της ομάδας Αντόνιο Νούνιεζ, ο οποίος στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Λίβερπουλ (2005), πληρώνει από την τσέπη του τις κρέμες μασάζ που είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση των παικτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιούσαν ζελέ μαλλιών.

Σε διάφορα γήπεδα της Ισπανίας αρκετοί φίλαθλοι άλλων ομάδων έδειξαν την αλληλεγγύη τους στα προβλήματα της Ουέλβα. Για παράδειγμα, στην έδρα της Ράσινγκ Σανταντέρ, σηκώθηκε ένα πανό με την αναγραφή “SOS Recre”, ενώ η γειτόνισσα Ρεάλ Μπέτις έκανε κάτι πιο πρακτικό. Πριν από τον αγώνα με τη Μάλαγα για την Primera Division πουλούσε εικονικά εισιτήρια αξίας 5 ευρώ για τον αγώνα της Ουέλβα και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 10.000€.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι κάτι άλλο πέρα από παροδικές λύσεις για να βγει ο μήνας, αν όχι η εβδομάδα, καθώς τα συνολικά χρέη της Ρεκρεατίβο Ουέλβα ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια ευρώ! Το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας ανήκει στην εταιρία Gildoy του Πάμπλο Κομάς, ο οποίος όπως είναι λογικό δεν είναι και πολύ αγαπητός στην πόλη, καθώς οι φίλαθλοι τον κατηγορούν επειδή απέρριψε πρόσφατα την πρόταση ομάδας επιχειρηματιών, οι οποίοι αναλάμβαναν το 75% του χρέους, κρίνοντας την αφερέγγυα. Πρόβλημα δημιουργεί και το ισπανικό κράτος, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί ο διακανονισμός των φορολογικών εκκρεμοτήτων της ομάδας οι οποίες ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πορεία διαμαρτυρίας των φιλάθλων της ομάδας στους δρόμους της πόλης

Πορεία διαμαρτυρίας των φιλάθλων της ομάδας στους δρόμους της πόλης

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Το πιθανότερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι να αφανιστεί η Ουέλβα πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν και όπως φαίνεται ο «πρύτανης» του ισπανικού ποδοσφαίρου δε θα σβήσει ποτέ το 127ο κεράκι στην τούρτα του…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]