Καυτά κορίτσια. Αιθέριες υπάρξεις. Σέξι παρουσίες στις κερκίδες. Μία απλή περιπλάνηση στα social media και το διαδίκτυο, αλλά και η παρακολούθηση ενός και μόνο δελτίου ειδήσεων, αρκεί ώστε να αντιληφθεί κανείς το “κλίμα” του Μουντιάλ.

Κάθε ρεπορτάζ για τα όσα συμβαίνουν στα γήπεδα της Βραζιλίας -αλλά κυρίως έξω από αυτά-, συνοδεύεται απαραιτήτως από τις παρουσίες ημίγυμνων γυναικών, που “είναι στο πλευρό των παικτών της χώρας τους” και που “στέλνουν θετική ενέργεια στην ομάδα τους”. Εκφράσεις όπως “οι… μπάλες της Βραζιλίας”, “θα χορτάσει… το μάτι σας”, “Τα καυτά κορίτσια πρωταγωνίστησαν σε ένα… άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου”, πρωταγωνιστούν σε αθλητικά αλλά και πολιτικά site, λαμβάνοντας από κάτω και τα αντίστοιχα -γεμάτα σεξισμό και στερεότυπα- σχόλια αναγνωστών.

mudial_1

Ως επί το πλείστον, οι περισσότερες από αυτές τις “πρωταγωνίστριες” είναι μοντέλα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι απλές οπαδοί, που προκειμένου να λάβουν το 15λεπτο δημοσιότητας που τους αναλογεί, κυκλοφορούν με τα απολύτως απαραίτητα όταν πηγαίνουν στο γήπεδο, αποζητώντας έστω και ένα πλάνο από τον σκηνοθέτη, κι ας μην διαρκεί 15 λεπτά.

Το Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν αποτελεί βεβαίως παρθενογένεση, αφού η παρουσίαση της γυναίκας ως ανεγκέφαλη, ημίγυμνη (τόσο το καλύτερο) γλάστρα στο πλευρό του άνδρα, αποτελεί επιτυχημένη συνταγή εδώ και χρόνια. Τα σεξιστικά ανέκδοτα σχετικά με το ποδόσφαιρο και τη γυναίκα, αλλά και οι “συμβουλές επιβίωσης” κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, ενώ στα σχόλια αθλητικών sites και social media πρωταγωνιστούν η ανεξάντλητη τεστοστερόνη και οι macho χαρακτηρισμοί.

Σε μία τέτοια προσπάθεια είχε στοχεύσει άλλωστε ο πρόεδρος της Fifa, Ζεπ Μπλάτερ, όταν πριν λίγα χρόνια, προκειμένου να προσφέρει “άρτο και θεάματα” στο ανδρικό κοινό είχε πει:“Αφήστε τις γυναίκες στο γυναικείο ποδόσφαιρο να φορούν πιο θηλυκά ρούχα, όπως κάνουν στο βόλεϊ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να φορούν πιο στενά σορτς”.

mudial_2

Όταν ο πρώτος τη τάξει στην Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παροτρύνει τις γυναίκες ουσιαστικά να ξεγυμνωθούν, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το άθλημα, δίνει στην πραγματικότητα το “σύνθημα” προκειμένου ο κάθε ξελιγωμένος οπαδός/αναγνώστης/σχολιαστής να ζητά ακριβώς το ίδιο. Και όταν παίρνει αυτό που ζητά (γυμνές ή ημίγυμνες “αιθέριες υπάρξεις”) να προχωρά στη συλλογιστική ότι για αυτό ακριβώς είναι οι γυναίκες. Για να προσφέρουν θέαμα ή ακριβέστερα να προσφέρουν το στήθος ή τον κώλο τους στις ορέξεις των ανδρών.

Προέκταση του σεξισμού αυτού, αποτελεί και ο μισογυνισμός, ο οποίος δυστυχώς εκφράζεται όχι μόνο από αναγνώστες/σχολιαστές, αλλά περνάει και σαν γραμμή, μέσα από την αρθρογραφία δημοσιογράφων, οι οποίοι αισθάνονται ότι ξεχειλίζουν από τεστοστερόνη και βρίσκουν γκέι τον πανηγυρισμό με καρδούλα, αλλά και τα χτενίσματα ποδοσφαιριστών. Όπως μάλιστα αναρωτιούνται, πού πήγαν οι καλές εποχές που στο γήπεδο έπεφτε ξύλο και τα μαρκαρίσματα έστελναν τους παίκτες στο νοσοκομείο…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]