Ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, από ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Ο λόγος για το “Stairway to Heaven“. Ο Robert Plant και ο Jimmy Page είχαν κλειστεί σε ένα εξοχικό σπίτι στο Bron-y-Aur, στην Ουαλία για την ηχογράφηση αυτού του τραγουδιού.

led-zeppelin1

Το αποτέλεσμα γνωστό. Ένας τόνος μελαγχολικός, με μια δόση ελπίδας, οι στίχοι του Plant αφηρηματικοί, που προκαλούν πολλούς προβληματισμούς αλλά και πολλά ερωτηματικά στο κοινό. Χωρίς εντούτοις να δοθεί ποτέ συγκεκριμένη εξήγηση, εκτός από το προφανές νόημα, δηλαδή ότι μια γυναίκα ζει με στόχο μόνο το κέρδος και τα χρήματα, και καταλαβαίνει μάλλον αργά, ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να βρει ποτέ το δρόμο της για τον παράδεισο.

Έχει ακουστεί όσο λίγα, έχει αγαπηθεί όσο ελάχιστα, είναι σύμφωνα με τον Plant το “masterpiece” των Led Zeppelin. Έχει ταυτιστεί με την εικόνα των σκαλιών που φτάνουν μέχρι τον ουρανό και τις πύλες του παραδείσου,  σε μια ατμοσφαιρική σύνθεση.

monopati-1

Και όλα αυτά από ξένη αφετηρία;

Αυτό υποστηρίζουν τα (εναπομείναντα) μέλη του συγκροτήματος “Spirit”, που με αγωγή που κατέθεσαν διεκδικούν τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού. Τα δύο συγκροτήματα είχαν εμφανιστεί πολλές φορές μαζί και είχαν μάλιστα και μια κοινή περιοδεία την δεκαετία του ’60. Το περί ου ο λόγος τραγούδι, “Taurus“, κυκλοφόρησε το 1968 ενώ το “Stairway to Heaven” το 1971.

Η εκδίκαση θα πραγματοποιηθεί σε δικαστήριο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, όπου και κατατέθηκε αρχικά η αγωγή. Μάλιστα, η έφεση των δικηγόρων των Led Zeppelin που προσέβαλε την τοποθεσία της εκδίκασης, καθώς δεν είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, απορρίφθηκε. Όλα αυτά την ώρα που ο Jimmy Page, μαινόμενος, χαρακτηρίζει την υπόθεση ως φαντασιοπληξίες.

Κλεμμένο ή όχι, το συγκεκριμένο τραγούδι κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φαν της ροκ μουσικής (και όχι μόνο). Δεν είναι αναγκαίο κανένα δικαστήριο να αποφασίσει για το αν οι Led Zeppelin εμπνεύστηκαν το “Stairway to Heaven” από το “Taurus“.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]