Ο Γρεγκ και ο Μάικλ έφυγαν από την Αγγλία και πήγαν στη Βραζιλία για να ενταχθούν σε ένα… μουντιαλικό κοινωνικό πρότζεκτ που περιλαμβάνει παιδιά! Μιλώντας στο othersidefootball.com εξηγούν το όραμά τους, αναφέρονται στα όσα συνάντησαν και τονίζουν ότι μέσω των αθλητικών γεγονότων, μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους ανθρώπους.

Μόλις λίγες μέρες έχουνε μείνει για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και οπαδοί ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει σιγά σιγά να κάνουν το ταξίδι με προορισμό τη χώρα του καφέ. Μια χώρα που βρίσκεται σε αναταραχή από την στιγμή που ανακοινώθηκε από την ΦΙΦΑ, ότι η Βραζιλία επιλέχθηκε ως διοργανώτρια του φετινού Μουντιάλ.

Διαδηλώσεις, πορείες, αιματηρά επεισόδια, τραμπουκισμός στο πούλμαν των διεθνών παιχτών και η κατάσταση στην Βραζιλία δείχνει να αρχίζει να ξεφεύγει από τα χέρια των αρχών. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων και ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας δείχνει να παραμελεί σημαντικούς τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, υπάρχει και το ποδόσφαιρο. Το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, στην Βραζιλία μεταμορφώνεται σε κάτι παραπάνω από τρόπος διασκέδασης. Άλλωστε είναι πολύ γνωστή η αγάπη και το πάθος των Βραζιλιάνων για την στρογγυλή θεά.

Το ίδιο πάθος όμως μοιράζονται και άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι όπως ο Γκρέγκ Ρόμπσον και ο Μάικλ Γκάρντνερ, δυο φίλοι από το Νιουκάστλ οι οποίοι αποφάσισαν ότι υπάρχει χώρος και για κάτι παραπάνω στο Μουντιάλ.

Μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Lionsraw, δημιούργησαν ένα πρότζεκτ διάρκειας ενός χρόνου, μάζεψαν λεφτά από εκδηλώσεις που διοργάνωσαν και «προσωπικές προκλήσεις» όπως οι ίδιοι λένε και μετακόμισαν κάτι… χιλιάδες μίλια μακριά από το Νιουκάστλ και κοντά στο εξωτικό Σαο Πάουλο, στην όχι και τόσο γνωστή πόλη της Κουριτίμπα.

Ο στόχος του πρότζεκτ;

Να διδάξουν τα παιδιά Αγγλικά μέσω του ποδοσφαίρου, να βοηθήσουν περιοχές με κοινωνικό αποκλεισμό και εγκληματικότητα και να κάνουν τους πιτσιρικάδες να απολαύσουν το Μουντιάλ, δημιουργώντας ένα περισσότερο «θετικό περιβάλλον γύρω τους».

Ο Μάικλ και ο Γκρέγκ μίλησαν στο othersidefootball.com, για τις βλέψεις τους, τον σκοπό του ταξιδιού τους στην Βραζιλία, την κατάσταση στην χώρα του καφέ και για το πως μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε σε πρότζεκτ σαν αυτό που ξεκίνησαν να δουλεύουν εδώ και κάτι μήνες.

Πώς πήρατε την απόφαση να πάτε στη Βραζιλία και να δουλέψετε πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Ο Μάικλ και εγώ ενταχθήκαμε στην φιλανθρωπική οργάνωση Lionsraw στην Πολωνία κατά την διάρκεια του EURO 2012. Δουλέψαμε σε δημοτικά σχολεία με περίπου 10.000 μαθητές στην Βαρσοβία διδάσκοντας τους ποδόσφαιρο. Οργανώσαμε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για νέους με τάσεις παραβατικότητας και νέους από μονάδες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, στο οποίο συμμετείχαν 150 άτομα. Έπειτα γυρίσαμε στο Νιουκάστλ και μας ανέφεραν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να περάσουμε ένα χρόνο στην Βραζιλία ως εθελοντές. Και οι δυο αποφασίσαμε ότι ήταν μια ευκαιρία για εμάς να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι σε μια νέα χώρα και αρχίσαμε να συλλέγουμε λεφτά για να βοηθηθούμε εκεί έξω. Συλλέξαμε σχεδόν 10.000 λίρες μέσω προσωπικών προκλήσεων, όπως ένας μισός-μαραθώνιος και μια αναρρίχηση στο υψηλότερο βουνό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συναντήσατε κανένα εμπόδιο όσων αφορά το πρότζεκτ σας από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας;

Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την τοπική κοινότητα της Κουριτίμπα η οποία μας βοήθησε να προσαρμοστούμε. Ανακάλυψαν το πρότζεκτ μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μας σύστησαν στο τμήμα εκπαίδευσης (της πόλης) που μας βοήθησε να δημιουργήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πέντε τοπικά σχολεία ώστε να μάθουν αγγλικά. Αυτό συνέβη έπειτα από έναν έρανο στο Νιουκάστλ και τώρα έχουμε σχολεία που δραστηριοποιούνται σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής 6000 μίλια μακριά. Είχαμε ένα πρόβλημα με την έκδοση της βίζας που δημιούργησε μια καθυστέρηση στην έναρξη του πρότζεκτ. Η χώρα είναι αρκετά δεκτική όσων αφορά το πρότζεκτ μας, συμπεριλαμβανομένου του εκπληκτικού καλωσορίσματος από τα σχολεία με παρελάσεις για την άφιξη μας!

brazil project 2

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του πρότζεκτ σας;

Να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους σε μια θετική ασχολία και να τους επιτρέψουμε να είναι μέρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενεί η χώρα τους. Παντού ο κόσμος θα μιλάει για τον Νεϋμάρ, τον Μέσσι και τον Ρονάλντο αλλά θέλουμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα σχολεία θέλουμε να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον στα νέα παιδιά από την Βραζιλία μαθαίνοντας τους Αγγλικα και βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν την σημασία του να έχουν μια δεύτερη γλώσσα καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Σε κάποιες περιοχές που δουλεύουμε υπάρχουν προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, εγκληματικότητας και ναρκωτικών, οπότε θέλουμε να προωθήσουμε την υποστήριξη μας για ένα θετικό περιβάλλον.

Τί θέλετε να μεταφέρετε στα παιδιά μέσω του ποδοσφαίρου;

Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικός καταλύτης στην Βραζιλία και είναι συχνά το πρώτο θέμα συζητήσεων όταν συναντάμε νέους ανθρώπους. Είμαστε και οι δύο εξειδικευμένοι προπονητές οπότε μέσω του ποδοσφαίρου μπορούμε επίσης να διδάξουμε Αγγλικά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες ασκήσεις που σχετίζονται με την γλώσσα και από την στιγμή που κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρότζεκτ δεν πηγαίνουν σε σχολείο, έχουν πλέον την ευκαιρία να μάθουν. Ενθαρρύνουμε το fair play, την ομαδική εργασία και την πειθαρχία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι ένας διασκεδαστικός και διαδραστικός τρόπος συμμετοχής και εκμάθησης.

Έχοντας περάσει κάποιο χρόνο με τα παιδιά, πώς βλέπετε ότι αντιλαμβάνονται την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Βραζιλία;

Νομίζω ότι περισσότερο ανυπομονούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο και όχι τα προβλήματα αναφορικά με τα στάδια, τις διαδηλώσεις ή τις υποδομές. Οι ενήλικες που έχουμε συναντήσει μιλούν για την αρνητική εικόνα που θα σχηματίσει ο κόσμος για την Βραζιλία, αλλά τα παιδιά απλά εστιάζουν στα παιχνίδια που θα γίνουν.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις της κοινωνίας γενικά;

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι εύχονται να ήταν όλα έτοιμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ακόμα και σήμερα στην Κουριτίμπα δουλεύουν στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου με μόλις δυο εβδομάδες μπροστά μας. Στην πόλη τώρα αρχίζεις και συνειδητοποιείς ότι θα έχουμε Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή δεν υπάρχει τίποτα έξω από το στάδιο εκτός από εργάτες που φτιάχνουν τα πεζοδρόμια και βάφουν τους δρόμους. Σιγά σιγά εμφανίζονται διαφημιστικές πινακίδες στο κέντρο με σήματα που σε οδηγούν προς το γήπεδο!

Τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν μια χώρα τα κοινωνικά προβλήματα της οποίας έχουν οδηγήσει τον λαό σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης. Αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ;

Στην Κουριτίμπα δεν έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχουμε δει και ακούσει για όσα συμβαίνουν στο Ρίο. Πριν έρθουμε είχαμε δει τις διαδηλώσεις που είχαν γίνει κατά την διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και υπάρχει η πιθανότητα να δούμε τα ίδια κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μας ρωτάνε τι πιστεύουμε για τα λεφτά που έχουν ξοδέψει για τα γήπεδα αντί (να τα ξοδέψουν) σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Όταν στο παρουσιάζουν είναι ίσως δύσκολο να καταλάβεις τι χάνουν αυτοί οι τομείς. Εμείς συνεργαζόμαστε με δασκάλους εδώ και μπορείς να δεις το πόσο μεγάλο κίνητρο έχουν για την δουλεία τους αλλά και το πόσο περιορισμένους πόρους έχουν.

Το Μουντιάλ θα τελειώσει γύρω στα μέσα Ιουλίου, αλλά εσείς θα παραμείνετε εκεί. Τι μπορείτε να αποκομίσετε από το Μουντιάλ και τι μπορείτε να μεταδώσετε μέσω αυτού στα παιδιά;

Δεν διαλέξαμε να έρθουμε στην Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά επιθυμούσαμε να σπαταλήσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε ένα πρότζεκτ που να αξίζει τον κόπο και που να μπορέσει να επηρεάσει χιλιάδες παιδιά. Κατά την διάρκεια του Μουντιάλ η Lionsraw θα διοργανώσει ένα ταξίδι για 270 εθελοντές από όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν τα πρότζεκτ στα οποία έχουμε δουλέψει μέχρι τώρα. Τα μίντια αρχίζουν και ενδιαφέρονται για μια ιστορία την οποία μπορούν να σχετίσουν με την διοργάνωση, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να αποσπάσουμε την προσοχή. Δώσαμε μια συνέντευξη σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Βραζιλίας και πήραν πλάνα από κάποια παιδιά στα σχολεία. Όταν επιστρέψαμε μετά από μια εβδομάδα, τα παιδιά μας μίλαγαν για το πόσο υπερήφανοι ήταν οι γονείς τους που τους είδαν στην τηλεόραση όπως άλλοι εκατομμύρια άνθρωποι. Το να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία μας γεμίζει με τιμή και μας βοηθάει να δείξουμε σε ένα ευρύτερο κοινό πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια δεύτερη γλώσσα.

Έχετε κάποια συμβουλή να δώσετε στα παιδιά στην Ελλάδα που νιώθουν την ίδια αγάπη με εσάς για το ποδόσφαιρο;

Μεγαλώνοντας ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής όπως όλοι οι φίλοι μου. Δεν ήταν δυνατό και το επόμενο που σκεφτόμουν ήταν πως θα βρω κάτι που να αγαπάω να κάνω και να σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Άρχισα να προπονώ και από εκεί βρήκα πολλές ευκαιρίες να ταξιδέψω στον κόσμο. Αν δουλέψεις σκληρά και με λίγη τύχη μπορεί να δημιουργήσεις απίστευτες ευκαιρίες για τον εαυτό σου. Μέσα σε μια μέρα καταλήξαμε με τον Μάικλ να δουλεύουμε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής βοηθώντας στην διδασκαλία αγγλικών παραπάνω από 1000 μαθητές. Δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δουλέψαμε σκληρά και όλα πήραν τον δρόμο τους!

Τέλος, έχετε κάποια συμβουλή για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ σαν το δικό σας;

Η Lionsraw κοιτάει να χρησιμοποιεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα για να δημιουργεί ευκαιρίες για αλλαγή και νέο περιβάλλον σε νέους ανθρώπους. Το 2016 θα αφιερώσουν χρόνο στην Μασσαλία της Γαλλίας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό στο http://www.lionsraw.org και να ανακαλύψετε τον τρόπο να τον οποίο μπορείτε να πάρετε μέρος. Και οι δυο μας κάναμε τα πρώτα βήματα μας ως εθελοντές σε τοπικές κοινότητες στο Νιουκάστλ. Βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ατελείωτες δυνατότητες…

Αναδημοσίευση από το Οthersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]