Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, στο άκουσμα της είδησης ότι πρόκειται να φέρουν στον κόσμο απογόνους, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να είναι υγιές παιδί τους και το αμέσως επόμενο, το τι επάγγελμα θα ακολουθήσει.

Οι γυναίκες προσεύχονται για κορίτσι, για να το ντύνουν και να το στολίζουν και να το κάνουν γιατρό ή δικηγόρο κτλ. Από την άλλη, οι άνδρες περιμένουν τον διάδοχο για να τον κάνουν αθλητή. Συγκεκριμένα, ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη και μπασκετμπολίστα ή παίκτη του American Football (μπορεί και Baseball) στην Αμερική.

 

Τα πρώτα χρόνια

Όταν ένα παιδάκι αρχίζει και ξεχωρίζει σε μεγάλο βαθμό από τους συνομηλίκους του αρχίζουν τα πρώτα διλλήματα για την οικογένεια. «Να σταματήσει το σχολείο και να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο; Και αν έχει έναν σοβαρό τραυματισμό και δεν έχει ένα πτυχίο να βασιστεί; Τότε τι γίνεται; Να τον πάμε να δοκιμαστεί σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες του εξωτερικού; Να δεχτούμε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής και όποιο συμπλήρωμα διατροφής (στην καλύτερη περίπτωση) μας συστήσουν από εκείνη την ομάδα;»


Αλεχάντρε Πάτο (2/09/89), Επιθετικός της Μίλαν

Μια χαρακτηριστική περίπτωση σαν αυτή που περιγράφεται πιο πάνω, είναι αυτή του Αλεχάντρε Πάτο της Μίλαν. Μπορεί το 2006 να ήταν μόλις 16 χρονών αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει το ντεμπούτο του σε επαγγελματική κατηγορία με τη φανέλα της Ιντερνασιονάλ (πέτυχε και γκολ).

Στις 17/12/06 ο Βραζιλιάνος κατέκτησε το «διηπειρωτικό» κύπελλο με την Ιντερνασιονάλ απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ο νεαρός επιθετικός, όπως ήταν αναμενόμενο δεν πέρασε απαρατήρητος και η Μίλαν τον έκανε δικό της με συνοπτικές διαδικασίες.

Επειδή όμως η νομοθεσία στην Ιταλία δεν το επέτρεπε, ο Πάτο έκανε προπονήσεις με την ομάδα του Μιλάνου, αλλά δεν μπορούσε να αγωνιστεί μέχρι να γίνει 18. Παρόλα αυτά ήταν ένα ανήλικο παιδί που είχε περάσει τον Ατλαντικό χωρίς τους γονείς του και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, ψήλωσε εφτά εκατοστά και με ειδική προπόνηση που ακολούθησε, πήρε 9 κιλά μυϊκής μάζας! Σύμφωνα με το ιατρικό τιμ της Μίλαν, αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά φέτος, ο πολυτάλαντος αυτός ποδοσφαιριστής περνάει περισσότερο καιρό έξω από το γήπεδο παρά μέσα σε αυτό.


Πιθανοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών (αθλητών γενικότερα στη διάρκεια της καριέρας τους)

Από την ώρα που ένας αθλητής μπει στην καθημερινή προπόνηση του, εκτός από τους συμπαίκτες του, έχει να αντιμετωπίσει και έναν σωρό τραυματισμούς. Την ώρα που εμείς παθαίνουμε μια απλή κράμπα και το διηγούμαστε ακόμα και στα… εγγόνια μας, οι επαγγελματίες αθλητές δεν το θεωρούν ούτε καν λόγο για να σταματήσουν την προπόνηση.

Οι τραυματισμοί των αθλητών μπορεί να είναι μυϊκοί, οι οποίοι έχουν χρόνο αποθεραπείας κάποιες μέρες μπορεί και λίγες εβδομάδες. Αλλοι, όπως η ρήξη χιαστών γονάτου και η ρήξη αχίλλειου τένοντα, θέλουν χειρουργική επέμβαση και η αποκατάσταση του αθλητή διαρκεί ακόμα και 6-8 μήνες. Τέλος, πιο σπάνιοι αλλά εξίσου σοβαροί είναι οι τραυματισμού που έχουν να κάνουν με τα κόκαλα. Κάταγμα κνήμης περόνης (Τζιμπρίλ Σισέ, Χένρικ Λάρσον, Ειντουρ Γκούντγιονσεν κάποιοι από αυτούς που έχουν περάσει το συγκεκριμένο «μαρτύριο»). Δεν είναι μόνο αυτοί αλλά είναι αδύνατο να καταγραφούν όλων των ειδών οι τραυματισμοί.

Οσο για το American Football, οι συχνότεροι τραυματισμοί είναι οι διασείσεις και οι εξαρθρώσεις ώμων. Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες παίκτες που ήταν ογκώδεις, προδίδονται από την καρδιά τους λίγο πριν ή λίγο μετά τα 50 τους σύμφωνα με έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων της Αμερικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το που σταματούν να αθλούνται παίρνουν πολύ εύκολα βάρος και η επιβαρυμένη τους καρδιά δεν αντέχει για πολύ. Πολλοί έχουν προβλήματα με την μνήμη τους λόγω των διασείσεων.

 

Οι «ήρωες»

Αρκετοί παίκτες αρνούνται να σταματήσουν το ποδόσφαιρο ακόμα και μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτής της κατηγορίας είναι ο Νουάνκο Κανού, ο οποίος παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά αγωνίζεται μέχρι και σήμερα σε ανταγωνιστικό επίπεδο με τη φανέλα της Πόρτσμουθ.

Επίσης, ο Κβάντο Ασαμόα έχει εκ γενετής ένα πρόβλημα αρρυθμίας στην καρδιά του και οι γιατροί της εκάστοτε ομάδας του τον βάζουν να υπογράφει μία υπεύθυνη δήλωση, η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση που πάθει κάτι την ώρα του αγώνα, η ομάδα του δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ο Αντόνιο Κασάνο της Μίλαν είναι ο τελευταίος που έκανε επέμβαση στην καρδιά, στην αρχή της φετινής σεζόν, παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει και προπονείται σχεδόν σε κανονικούς ρυθμούς με τους συμπαίκτες του και έχει βάλει στόχο να είναι στην αποστολή της εθνικής Ιταλίας που θα πάει στο Euro 2012 σε λιγότερο από 3 μήνες!

Ένα ακόμα επίκαιρο θέμα υγείας ποδοσφαιριστή είναι αυτό του Ερίκ Αμπιντάλ της Μπαρτσελόνα. Ο Γάλλος υποβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες σε επέμβαση στο ήπαρ για να του αφαιρεθεί ένα όγκος. Όλα πήγαν καλά και επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ για να προλάβει να παίξει πάνω από 30 παιχνίδια με τους «μπλαουγκράνα» πριν υποβληθεί σε νέα επέμβαση, αυτή τη φορά όμως σε μεταμόσχευση ήπατος.

Το 2007 ο Ιβάν Κλάζνιτς που τότε αγωνιζόταν στην Βέρντερ Βρέμης, διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια. Ο Κροάτης επιθετικός έκανε μεταμόσχευση, όλα πήγαν καλά και πρόλαβε και πήρε μέρος στο Euro 2008! Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επιθετικός που τώρα αγωνίζεται στην Μπόλτον, μήνυσε το ιατρικό τιμ της Βέρντερ καθώς το θεώρησε υπεύθυνο για τη μη έγκυρη διάγνωση του προβλήματος του.


Οι «άτυχοι» και το «θαύμα»

Αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή πάνω στο γήπεδο την ώρα που αγωνίζονταν, αλλά θα επικεντρωθούμε στους πιο γνωστούς. Μέσα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε και ένας παίκτης που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και να ζήσει, χάρη στην βοήθεια του Θεού και των γιατρών.

Όταν τον Ιούνιο του 2003 σε ένα παιχνίδι για το Confederations Cup, ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ έπεφτε αναίσθητος στο έδαφος χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο μαρκάρισμα, όλοι πάγωσαν. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο παίκτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή λόγω καρδιακής προσβολής, όλοι είπαν πως ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που δύσκολα θα επαναληφθεί.

Κι όμως, δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος, όταν τον Γενάρη του 2004, ο Μίκλος Φέχερ της Μπενφίκα, αφού γέλασε ειρωνικά με τον διαιτητή της αναμέτρησης που του έδειξε κίτρινη κάρτα, έπεσε στο έδαφος. Ούτε αυτός κατάφερε να νικήσει το πιο δύσκολο ματς της ζωής του, καθώς προδόθηκε από την καρδιά του.

Τον Αύγουστο του 2007, ήταν η σειρά του Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλης να γίνει πρωταγωνιστής για μη αγωνιστικούς λόγους. Στο 35ο λεπτό του αγώνα με την Χετάφε λιποθύμησε και έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς της ομάδας. Αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του, περπάτησε μέχρι τα αποδυτήρια, όπου έπαθε δεύτερη καρδιακή προσβολή και με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο δεν άντεξε.

Ο Ντάνιελ Χάρκε, αρχηγός της Εσπανιόλ, μπορεί να μην έχασε τη ζωή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ήταν ένας ακόμα «υγιής» ποδοσφαιριστής που έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία με την ομάδα του. Μετά το τέλος της προπόνησης τηλεφώνησε στη γυναίκα του και την ώρα που μιλούσαν του έπεσε το τηλέφωνο από τα χέρια, σύμφωνα με τη σύζυγο του. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του, από καρδιακή προσβολή.

«Από τη στιγμή που έχασε τις αισθήσεις του, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο πέρασαν 48 λεπτά. Σε αυτά προσθέστε και άλλα 30 μέχρι τη στιγμή που ξαναχτύπησε η καρδιά του και θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ένα θαύμα. Ο Φαμπρίς ήταν νεκρός για 78 λεπτά, αλλά ζει και θα κάνουμε τα πάντα για να ξανασηκωθεί», ήταν τα λόγια των γιατρών για τον παίκτη της Μπόλτον, Φαμπρίς Μουάμπα, που έχασε τις αισθήσεις του στο παιχνίδι με την Τότεναμ (17/03/12).


Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας είναι η πρώτη που έχει πάρει τόσο σοβαρά όλα αυτά τα περιστατικά (και πολύ καλά κάνει).

«Αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση της Λίγκας με τους ποδοσφαιριστές, ότι για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις στην καρδιά πέρα από όλα τα άλλα.

Παίρνουμε το ιστορικό του κάθε παίκτη αλλά και της οικογένειας του και αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, αρχικά τον ειδοποιούμε και στη συνέχεια τον παρακολουθούμε πολύ στενά.

Ακόμα, έχουμε ασθενοφόρα και απεινιδωτές σε όλα τα γήπεδα που διεξάγωνται αγώνες της πρώτης κατηγορίας. Επίσης, η κάθε ομάδα έχει δικό της γιατρό εκτός από τον γιατρό του αγώνα», τόνισε ο επικεφαλής της ιατρικής ασφάλειας της A-League, Dr Jeff Steinweg.


Οι δύο όψεις

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν δύο όψεις. Κάποιοι θα πουν ότι με τα εκατομμύρια που παίρνουν, όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα και ότι πολλοί άνθρωποι παθαίνουν καρδιακές προσβολές αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί τους γιατί δεν είναι ποδοσφαιριστές. Άλλοι θα πουν ότι δίκαια παίρνουν τα λεφτά που παίρνουν γιατί επιβαρύνουν την υγεία τους με τις εξουθενωτικές προπονήσεις τα συνεχόμενα ταξίδια και τις αυστηρές διατροφικές συνήθειες. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Οι επαγγελματίες αθλητές, είναι «ήρωες» και παρόλα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν συνεχίζουν να αγωνίζονται, ή είναι «θύματα» του marketing;

Για τον Φαμπρίς Μουάμπα, δεν τίθεται καν τέτοιο δίλλημα. Ένα παιδί 23 ετών, που για 78 περίπου λεπτά ήταν κλινικά νεκρό, όταν αντίκρισε τον προπονητή του, Οουεν Κόιλ, στο νοσοκομείο είχε μόνο μία ερώτηση να του κάνει: «Κόουτς χάσαμε;»

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]