Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι κάτι παραπάνω από ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών. Είναι μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής που σε δένει πιο πολύ με τη φύση. Το κάνεις γιατί αγαπάς να ξυπνάς κοντά στη θάλασσα με τα ωράρια της ανατολής του ήλιου και γιατί ηρεμείς το βράδυ με την ησυχία των δέντρων και του κύματος. Το αγαπάς γιατί μπορείς να ξεφύγεις από τη καθημερινότητα της πόλης και σε λίγες μόνο μέρες να ξεχάσεις όσα σε απασχολούν.

Τα τελευταία χρόνια, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς το ελεύθερο κάμπινγκ. Μπορείς να κάνεις παραπάνω διακοπές, πολύ πιο οικονομικά. Έχει γίνει και λίγο μόδα, όπως έχει γίνει και ο «εναλλακτικός» τρόπος ζωής πια. Το Αγκίστρι είναι ένας προορισμός που συναθροίζει ολοένα και περισσότερους θαμώνες ελεύθερου κάμπινγκ. Έχει απόσταση δύο ώρες από την Αθήνα (ή μία ώρα αν προτιμάτε τα γρήγορα δελφίνια), γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μια απόδραση Σαββατοκύριακου. Το πλοίο σε αφήνει στο λιμάνι της Σκάλας. Φτάνοντας εκεί, θα δείτε μια μικρή «χώρα» με μαγαζιά κάθε είδους και πολλές οικογένειες.

2

Περπατώντας προς την άλλη κατεύθυνση του νησιού, το τοπίο αρχίζει να αλλάζει τελείως, μαζί με τον κόσμο. Το δάσος αρχίζει να ξεπροβάλλει και σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε άλλο νησί.

2.1

Το δάσος είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να φιλοξενεί πλήθος κόσμου. Διασχίζοντάς το, φτάνουμε σε ένα γκρεμό, απ’ όπου βλέπουμε από ψηλά την παραλία της Χαλικιάδας. Η παραλία της Χαλικιάδας θεωρείται κατά κύριο λόγο γυμνιστών, όμως πλέον βλέπεις όλα τα είδη των παραθεριστών εκεί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρκετοί στήνουν και στην παραλία και περνούν εκεί τον χρόνο τους.

3

Πλέον το δάσος και η παραλία είναι γεμάτα από σκηνές. Το πρόβλημα δεν είναι όμως η πολυκοσμία, αλλά η συμπεριφορά των ανθρώπων που κατασκηνώνουν πια. Μιλώντας με ανθρώπους που περνούν πάνω από 20 χρόνια τα καλοκαίρια τους στο Αγκίστρι, μας μετέφεραν την δυσφορία τους για την ασέβεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπό τους.

6

8

Στο ελεύθερο κάμπινγκ δεν υπάρχουν γραμμένοι κανόνες, γιατί υπάρχουν κάποια άγραφα σταθμά σε όσους αγαπάνε τη φύση και αυτό. Ελεύθερο κάμπινγκ σημαίνει να αφήνεις το μέρος όπου έμενες καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Να σκέφτεσαι πως όταν θα ξαναπάς, θα θέλεις να βρεις το μέρος όπου έμενες όμορφο και όχι καλυμμένο από σκουπίδια. Τα σκουπίδια μας δε θα εξαφανιστούν, επειδή απλά τα αφήσαμε πίσω μας και δε τα βλέπουμε, ίσα ίσα θα μείνουν εκεί και θα μολύνουν τον τόπο ή θα επιβαρύνουν τους κατοίκους. Οι άνθρωποι που αγαπούν το νησί, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με όσους κατασκηνώνουν εκεί, αποζητούν απλά τον σεβασμό και τη διατήρηση του χώρου όπως ήταν.

4

5

Κάτοικοι του νησιού διασχίζουν το δάσος κάθε τέλος Σεπτέμβρη, μαζεύοντας τα απορρίμματα που έχουν μείνει από τους θαμώνες του καλοκαιριού. Μας ανέφεραν πως πολύς κόσμος δεν ξεστήνει καν τις σκηνές του και αφήνει τα πάντα πίσω, θεωρώντας πως από τη στιγμή που έφυγε και προφανώς δεν θα ξαναέρθει δε τον αφορά. Δυστυχώς όμως, από τη στιγμή που επιλέγουμε αυτό τον τρόπο διακοπών, πρέπει να κατανοήσουμε πως εμείς οι ίδιοι είμαστε υπόχρεοι για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Δεν θα σε επιπλήξει κανείς (εκτός από τις ταμπέλες που υπάρχουν ήδη), αν δε σεβαστείς τις αρχές αυτές. Σύντομα απλά δε θα μπορείς να ξαναζήσεις αρμονικά στο ίδιο μέρος, γιατί θα έχει καταστραφεί. Η φύση μας προσφέρει απλόχερα την ομορφιά της και προνοεί για όσους θέλουν να είναι κοντά σε αυτήν. Η κοινότητα όσων αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ, αντίστοιχα, έχει μάθει να ζει στη γαλήνη, χωρίς να χρειάζεται γραπτούς κανόνες και υποδομές και θα συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο. Αντικατοπτρίζει μια κοινωνία, που ο σεβασμός στη φύση και κατά συνέπεια στον συνάνθρωπό μας είναι τα πρωταρχικά μας συναισθήματα. Και αυτό μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στο ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Και να δείτε που κάπως έτσι μπορούν όλα να λειτουργήσουν λίγο πιο όμορφα και ομαλά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]