Στα 37 του χρόνια και μετά από έναν χρόνο και κάτι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και το MLS, ο Αλεσάντρο Νέστα, αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το ποδόσφαιρο χάνει έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών, χωρίς να το καταλάβει σχεδόν κανείς.

Ο ίδιος φρόντισε να γίνει έτσι. Δεν του άρεσε ποτέ να προκαλεί ούτε να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμα και όταν σήκωνε τα Champions League σου έβγαζε ότι ήθελε να σβήσουν τα φώτα και να επιστρέψει στην ησυχία του.

Αυτός ήταν ο Αλεσάντρο Νέστα. Στην πολύ πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα, δεν έδωσε ποτέ το δικαίωμα στα Μ.Μ.Ε. να ασχοληθούν μαζί του για λάθος λόγους. Αν και ήταν πολύ δυναμικός στο παιχνίδι του, δεν ήταν ποτέ αντιαθλητικός και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε συμπαίκτες αλλά και αντιπάλους.

Γέννημα θρέμμα Ρωμαίος, δεν άργησε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Λάτσιο και λίγα χρόνια αργότερα φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Με την ομάδα της γενέτειράς του πρόλαβε να πανηγυρίσει 1 πρωτάθλημα Ιταλίας, 2 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στη Λάτσιο για να τον φέρει στη Μίλαν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν και «ξενιτεύτηκε» για πρώτη φορά στην καριέρα του για το Μόντρεαλ, ο Νέστα «στόλισε» το ήδη πλούσιο παλμαρέ του, με ακόμα πιο ακριβά «στολίδια». Συγκεκριμένα, 2 πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ιταλίας, 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων με τα 2 Champions League να αποτελούν το αποκορύφωμα της πολύ μεγάλης του καριέρας.

nesta2

Τα 10 χρόνια που έμεινε στο Μιλάνο, τον έδεσαν συναισθηματικά με τη Μίλαν και μετά το τελευταίο ματς της καριέρας του, δήλωσε (26/10): «Θα προσπαθήσω να γίνω προπονητής. Έχω βέβαια δρόμο ακόμα μέχρι να τα καταφέρω. Τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο για να πάρω το δίπλωμα πρώτης κατηγορίας.

Όταν το πάρω, όνειρό μου θα ήταν να γίνω προπονητής της Μίλαν, αν και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μείνω στην Αμερική. Η οικογένειά μου είναι πολύ χαρούμενη εδώ. Θέλω να γίνω προπονητής γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό στο να παίζεις ποδόσφαιρο, ελπίζω να τα καταφέρω».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εθνική Ιταλίας, ο Νέστα κατάφερε να αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Ιταλία το 2006, αλλά δεν κατάφερε να γίνει και Πρωταθλητής Ευρώπης, αν και έφτασε στην πηγή το 2000.

nesta3

Όπως και να έχει, από το Σάββατο (26/10) το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι φτωχότερο καθώς είναι αντικειμενικά αποδεκτό πως ο Αλεσάντρο Νέστα ήταν από τους κορυφαίους αμυντικούς της τελευταίας 15ετίας. Εκτός από εκπληκτικός ποδοσφαιριστής ήταν και άνθρωπος με εξαίρετο ήθος και θα λείψει σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό χώρο, ανεξάρτητα από οπαδικές προτιμήσεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]