Απονομές Όσκαρ και γκρίνιες συνήθως πάνε μαζί. Η ταινία “Argo” σίγουρα συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της φετινής απονομής καθώς οι συντελεστές της έφυγαν με πολλά χαμόγελα και 3 χρυσά αγαλματίδια στην κατοχή τους. Αν και η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι η “φιλο-Αμερικάνικη” θεματολογία του σεναρίου δεν άφησε αδιάφορη την κριτική επιτροπή.

Argo (2012)

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο μας ταξίδευε στο ’79 όπου και διεξαγόταν η Ιρανική Επανάσταση. Οι υποστηρικτές του Χομεϊνί εισβάλουν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία της περιοχής και κρατάνε παραπάνω από πενήντα άτομα όμηρους. Έξι άτομα καταφέρνουν όμως να αποδράσουν. Η C.I.A οργανώνει μία επιχείρηση με ένα αρκετά έξυπνο σχέδιο για τη διάσωση και των υπολοίπων.

Το παράδειγμα αυτό όμως δεν αποτελεί και το μοναδικό που κάποια ταινία ανάλογου περιεχομένου, αλλά και ποιότητας καταφέρνει να αποσπάσει πολλά αγαλματίδια Όσκαρ.

The Ηurt Locker (2008)

Με αυτή την ταινία μεταφερόμαστε στον πόλεμο του Ιράκ το καλοκαίρι του 2004. Οι βόμβες προκαλούν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και μία ομάδα έμπειρων πυροτεχνουργών του αμερικάνικου στρατού αναλαμβάνουν να καθαρίσουν ολόκληρη την περιοχή σε 38 μοναχά μέρες. Για πολλούς το “The Hurt Locker” αποτέλεσε την καλύτερη ταινία, αμερικάνικης παραγωγής, σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ. Αν και σαφώς δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, καταφέρνει να σε εγκλιματίσει στον πόλεμο του 2003.

Η ταινία κερδίζει 6 βραβεία Όσκαρ και μεταξύ αυτών βραβεύεται ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998)

Μετά την απόβαση στην Νορμανδία, μία ομάδα στρατιωτών επιφορτίζεται με την αποστολή της διάσωσης του στρατιώτη Ραιαν. Τα άλλα τρία του αδέλφια έχουν πέσουν νεκρά στο πεδίο της μάχης. Τα εικοσιτέσσερα πρώτα  λεπτά του φιλμ απεικονίζουν την απόβαση στην Παραλία Ομάχα και δείχνουν σε όλο τους το μεγαλείο τις κτηνωδίες ενός πολέμου. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη σκηνή μάχης όλων των εποχών.

Κάπως έτσι λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι η ταινία δικαίως κατέκτησε 5 αγαλματίδια Όσκαρ αν και σε πολλούς η προσπάθεια των Αμερικάνων στρατιωτών φαντάζει υπεράνθρωπη και αρκετά “φουσκωμένη”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]