Συνήθως οι υπαρξιακές κουβέντες γίνονται μεταξύ φίλων, όταν βρισκόμαστε χαλαρά κάπου με λίγες μπύρες πίσω μας και με λίγες ακόμη να ακολουθούν μέχρι το ξημέρωμα. Με τη Θεοδοσία Τσάτσου δεν γνωριζόμαστε, άρα δεν έχουμε και αυτή την οικειότητα. Δεν μας εμπόδισε παρόλα αυτά, χωρίς να αφήνουμε στην άκρη τη μουσική, να μιλήσουμε πιο ελεύθερα πάνω σε έννοιες που μας απασχολούν όλους συχνά όπως η αγάπη στον εαυτό μας και η θλίψη. Έχω την αίσθηση ότι οι απαντήσεις της Θ. Τσάτσου περιέχουν ό,τι θα περιελάμβανε η κουβέντα μιας παρέας. Άλλωστε όπως και στη σκηνή, ξεχωρίζει και για τη φυσικότητα της να προσεγγίζει το κοινό. Μεταξύ δύο αγνώστων λοιπόν, έγινε μια συζήτηση για την άλλη ματιά που μας καλεί η ζωή να της ρίξουμε.

Τί σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου;

Ήρθαμε εδώ σε αυτή τη γη για να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό παίζοντας όλους τους γήινους ρόλους μέχρι να βγούμε στο φως της αλήθειας. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει εξοικειώνομαι μαζί του ώστε να μου αποκαλυφτεί η σχέση μου με την φύση και τα μικρά δημιουργήματα που κυβερνούν την ψυχή μου. Αρχίζω πρώτα από όλα, με την αόρατη μουσική μου. Την αναπνοή μου. Μέσα στον ιερό θρόνο την άχρονης καρδιάς μου, αρχίζω έτσι απλά, αβίαστα και χαλαρά. Αναπνέω με συνείδηση της ύπαρξής μου και με ό,τι αναπνέει γύρω μου και έτσι γίνομαι ότι ήμουν πάντα. Αγάπη.

tsatsou

Ποιά είναι όλα αυτά που μας προκαλούν θλίψη σήμερα;

Η φύση της πραγματικότητας μας είναι δική μας ευθύνη. Και επειδή η θλίψη εγκαινιάζεται από εμάς με όλους τους δυνατούς και αδύνατους τρόπους, προτείνω να συντονιστούμε με την νέα δίαιτα μάτριξ που κάνει αυτόματη και αποτελεσματική αντεπίθεση στην ασθένεια του 21ου αιώνα. Την κατάθλιψη. Δίαιτα νοητική, λεκτική και συναισθηματική. Η σκέψη προηγείται των πάντων. Ας τον εκπαιδεύσουμε τον νου να οραματίζεται το καλό με την αγάπη ως κινητήρια δύναμη και η θλίψη τότε θα γίνει τραγούδι.

Πότε θεωρείτε ότι χάνουμε την πνευματική μας αξιοπρέπεια και πώς τη διασώζουμε;

Την χάνουμε όταν δεν είμαστε ο εαυτός μας. Όταν ζούμε την ζωή μας για τους άλλους και αποφεύγουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε πραγματικά. Την διασώζουμε όταν συνδεόμαστε με την διάνοια της φύσης και με το ελιξήριο της χαράς. Η χαρά είναι ακαταμάχητη και ευθύς ξυπνάει την ωραία κοιμωμένη μέσα μας. Την ψυχή μας. Η ψυχή δίνει τον τόνο στο σώμα ώστε να εκφραστεί η αρμονία μέσα από αυτό. Η αναπνοή διεγείρει την καρδιά και αυτή στέλνει το αίμα όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη και όπου επιθυμεί αυτή. Βλέπετε, η καρδιά μας είναι το πιο ευφυέστατο όργανο. Όταν είμαστε συντονισμένοι μαζί της, ανοίγει το δικαίωμά μας στην ειρήνη.

Είναι η μουσική ό,τι μας έχει απομείνει ακέραιο, την ώρα που θα έλεγε κανείς ότι και αυτή έχει διαβρωθεί από την εμπορευματοποίηση, ενώ δεν δίνονται και τόσες ευκαιρίες για να (ανα)δείξουν τη δουλειά τους οι νέοι καλλιτέχνες..

Μουσική. Μόνο ο άνθρωπος παρουσιάζεται διαβρωμένος μέσα από αυτήν, από το πως την χειρίζεται. Αυτή δεν παθαίνει τίποτα. Μας ξεγυμνώνει και μας εξανθρωπίζει και μας απελευθερώνει. Μας γιατρεύει μας φωτίζει μας σκοτεινιάζει, μας ξεφτιλίζει, μας ορίζει. Όλα μα όλα είναι μουσική. Την κουβαλάμε μέσα στην αναπνοή μας μέσα σε κάθε μας κίνηση και μέσα στην σιωπή μας. Οι θαυμαστές ιδιότητες της μουσικής την κάνουν μοναδική αφυπνίστρια και τα δώρα και τα αγαθά της είναι απερίγραπτα. Ύψιστη δύναμη θεϊκής ενέργειας. Ζωντανή κάψουλα φωτός στην ψυχή του καθενός. Καιρός να βάλουμε όλοι οι καλλιτέχνες τους δικούς μας όρους. Να ορίσουμε εμείς τα πράγματα. Να ενωθούμε να παρουσιαστούμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για αυτό το δώρο που μας προσφέρθηκε. Είναι μεγαλύτερη η δύναμη της από οποιαδήποτε μορφή εταιρίας.

*Η Θεοδοσία Τσάτσου θα εμφανιστεί ζωντανά στο Ρυθμός Stage τις Παρασκευές 16 και 23 Οκτώβρη. Περισσότερα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts